Een lastige klant?

Door Maria Boelens
Ondernemer en auteur van het boek 'Klanten komen altijd van rechts'

Tijdens de koopavond liep ik om 20.55 uur nog een winkel binnen om snel nog iets te kopen. Een actie waarmee je je niet direct populair maakt, bleek ook nu maar weer. Maar ik zeg nadrukkelijk, snel én kopen. Heel doelgericht kwam ik binnen en ik vond vrijwel direct het kledingstuk dat ik wilde aanschaffen. Terwijl ik het kledingstuk zocht en vond, werd door die ene medewerkster die er nog was mij direct duidelijk gemaakt dat ze wel héél graag naar huis wilde. Terwijl ik net binnen was gingen de deuren dicht, werden de airco en muziek uitgezet en de vloer vluchtig gedweild. Terwijl ik om 20.57 uur met het kledingstuk richting paskamer wilde lopen stond ze achter me met de opmerking 'We gaan wel zo dicht hoor!' Haar gezicht sprak boekdelen.

Helemaal verbaasd besloot ik al snel dat ik hier niet wilde kopen. Ik heb de dame aangekeken, haar het kledingstuk in de handen geduwd en verteld dat ze me letterlijk en figuurlijk de winkel uit joeg en daarmee haar verkoop miste. Uiteraard begreep ik het verkeerd.

Dit verklaart zeer waarschijnlijk ook waarom de klant de klantgerichtheid in winkels waardeert met een 6,2 en de winkels zich zelf op dat gebied een 8 geven. Ik ben gewoon een lastige klant.

Omdat ik dit echt te gek voor woorden vond heb ik haar gezegd dat ik een klacht zou indienen over dit voorval. De volgende dag heb ik direct de daad bij het woord gevoegd en een klacht ingediend. Deze werd goed ontvangen: er werden excuses gemaakt en aangegeven welke actie men zou ondernemen om dit in de toekomst te voorkomen. Daarnaast ontving ik een waardebon van vijf euro ter besteding in de winkel.

Niet veel later liep ik dezelfde winkel binnen, omdat mijn dochter er heel graag heen wilde. Dezelfde dame was ook die dag aanwezig, maar ze liep ze linea recta naar het magazijn toen ze mij zag. Tijdens het passen stond ze weer voor in de winkel, maar bij het afrekenen vertrok ze wéér naar het magazijn.

Terwijl ik best vergevingsgezind ben is mijn gevoel over deze dame er niet beter op geworden. Hoeveel moeite was het geweest om naar mij toe te komen en het gesprek met mij aan te gaan? Eén keer sorry zeggen, begrip tonen, een grote glimlach en de lucht was weer geklaard. Dan had ik deze winkel absoluut gewoon weer bezocht zonder enige schroom. Maar nu? Ik ga er nooit meer heen!

Dan de schoenenzaak even verderop in dezelfde straat. Toen we daar om 20.45 uur binnenkwamen was het nog zo druk dat we zelf aangaven een andere keer terug te komen. “Niets ervan”, zei de eigenaar van de winkel, “ik ga pas dicht wanneer de laatste klant goed door ons is geholpen.” 

Tips om het niveau klantvriendelijkheid te verhogen

Elk jaar doet MarketResponse een onafhankelijk onderzoek onder consumenten naar de klantvriendelijkheid in Nederland. Uit dit onderzoek blijkt dat onderstaande zaken, voor zo’n tachtig procent het totale oordeel over klantvriendelijkheid van een winkel verklaren.

1. Wees oprecht betrokken bij je klant, toon interesse en luister goed
2. Doe niet moeilijk als je klant iets wil ruilen
3. Val je klant niet onnodig lastig, wees relevant
4. Kom beloftes die je maakt in reclameuitingen na
5. Wees beschikbaar en deskundig op het moment dat je klant je nodig heeft
6. Geef fouten toe en los deze goed op

De beschikbaarheid van deskundig personeel weegt voor de klant het zwaarst. De klant persoonlijk en vriendelijk te woord staan blijkt duidelijk bij te dragen aan een klantvriendelijk gevoel. 

Hoog scoren op klantvriendelijkheid betekent veel aandacht besteden aan wat de klant wil, verwacht en meemaakt in de contacten met de organisatie, en de klant wil dit in de hele organisatie voelen. Van HR tot communicatie en van marketing tot operations: iedereen zal moeten werken aan dezelfde klantbeleving. Voor bedrijven die zich in de toekomst tot het klantvriendelijkste bedrijf van Nederland willen laten uitroepen, is het daarom noodzakelijk om de klantbeleving in de organisatie tot leven te brengen. Door zelf contact met de klant te hebben en te horen en te ervaren wat de klant beleeft, want dat is de enige weg naar klantvriendelijkheid. Als de klantvriendelijkheid de verwachting van de klant overtreft, word je beter beoordeeld door je klant.

Reacties 4


Alexander Gaatjeniksaan 1 mei, 16:41

En wie mag die klantvriendelijkheid bieden? Ongetraind, onervaren en onderbetaald personeel dat in onderbezette winkels werkt. Binnenkomen vijf minuten voor sluit kan, maar dan moet u ook om sluit weg zijn. Als personeel ben je dan niet kortaf, maar kordaat.
Waar komt die instelling vandaan? Onbetrokken ondernemers die naar hun personeel prediken over klantvriendelijkheid en voetenlikken, maar aan het eind van de dag enkel de cijfers erop naslaan en hen daarop afrekenen (en overwerk niet uitbetalen..).


anton van den berg 4 jul, 18:48

U moet maar gewoon behaagd worden door onderdanig personeel, dat knippend en buigend aan uw behoeftes dient te voldoen. Ook als ze na een lange dag voor 'vriendelijkheid' nog steeds maar net moeten doen alsof het allemaal zo geweldig is om voor u, 5 minuten voor sluitingstijd nog even dat laatste beetje eruit te persen. Maar ach, wat kan u dat schelen, he?


Lisanne niks 9 feb, 17:57

Het is prima om voor sluit naar een supermarkt / apotheek dingen te kopen, maar een kledingwinkel!? Koop het gewoon die dag erna! Natuurlijk ben ik niet even vriendelijk als er iemand om 19:59 binnenkomt terwijl we om 20:00 sluiten. Voor die 6 euro per uur blijf ik niet doorlachen omdat de klant nog een kar met boodschappen nodig heeft ter waarde van €100+.


Carl P 17 feb, 19:37

Mocht het nog om een noodzakelijk dringend levensmiddel gaan, dan kan ik dit begrijpen.
De auteur van dit artikel heeft het mijn inziens echter compleet aan het verkeerde eind.
Dit is gewoon verwaand, arrogant gedrag. Keer jij niet beter even terug om zelf aan de verkoopster even uw excuses te gaan aanbieden?

Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!

Dit artikel krijg je cadeau. Lees alles van RetailTrends voor slechts € 10,- (eerste maand).

Word member Of log in