De robots komen eraan!

Door Reinilde van Ekris
Redactie RetailWatching

Een mooie ontwikkeling voor de techfans die likkebaarden bij het idee: robots doen hun intrede op de winkelvloer. Terwijl Amazon de elektronische mensen inzet om orders sneller te verzamelen in zijn distributiecentra, zet een aantal spelers robots in meer of mindere mate al in hun stenen vestiging in. Wie de robots live in actie wil zien, moet nu nog de grens over. Anders zijn deze video’s een mooi alternatief.

Hointer
Mannen houden niet van shoppen, vindt voormalig Amazon-bestuurder Nadia Shouraboura. In jeanswinkel Hointer in Washington vinden mannen daarom snel een jeans met behulp van hun smartphone - en jawel - robots.

De kleding hangt aan stalen kabels en ligt nadat de shopper de bijbehorende QR-code heeft gescand en de gewenste maat heeft ingevuld, binnen dertig seconden in de paskamer. Als het product naar wens is, kan het gelijk worden afgerekend via de tablet die er uiteraard hangt. Met een beetje geluk neemt het hele winkelgebeuren al met al niet meer dan vijf minuten in beslag.Nestlé

De droom een geavanceerde en fantastische shopper experience te creëren met Pepper komt nu uit, aldus ceo Massayoshi Son van SoftBank Corporation. Zijn onderneming werkte mee aan de ontwikkeling van Pepper, die Nestlé in een stuk of twintig Japanse winkels gebruikt om koffieapparaten aan de man te brengen.

Pepper legt de werking van de apparaten uit en kan emoties herkennen en analyseren, wat het gesprek met shoppers moet bevorderen. Nestlé wil voor het einde van 2015 duizend vestigingen voorzien van een Pepper.Lowe

In de vestiging van doe-het-zelfketen Lowe’s in San Jose vinden klanten maar liefst vier robots die rondrijden en hen aanspreken als ze denken dat de shoppers daarbij gebaat zijn. De robots zijn voorzien van 3D-camera’s met identificatiesoftware, waarmee de zogenoemde OSHbots producten herkennen die voor de lens worden gehouden.

Op hun buik en rug zijn interactieve schermen bevestig waarop klanten hun vraag of gewenste product kunnen typen. Vervolgens vertelt OSHbot het antwoord, of wijst de shoppers de weg naar het benodigde artikel. Als een product op is, weet de robot dat ook dankzij een koppeling met het voorraadsysteem met Lowe’s.In een tijd waarin fysieke retailers stevig onder druk staan van online spelers, zullen robots snel hun weg vinden naar meer retailers, voorspelt trendwatcher Ross Dawson. Ze bieden namelijk een efficiënte oplossing voor duur winkelpersoneel en creëren een unieke winkelervaring voor consumenten. Welke retailer komt in ons land als eerste met zijn variant op OSHbot of Pepper?