Door Toine van der Heijden
Redactie RetailWatching

Kerst en Sinterklaas zijn belangrijke verkoopmomenten. Dan is het voor retailers zaak om aandacht te creëren. Met nieuwe producten, speciale aanbiedingen, feestelijke verpakkingen en extra diensten. Wie was daar in de aanloop naar 5 december extra succesvol mee? Vandaag vergelijkt RetailWatching de winkels in huishoudelijke artikelen en consumentenelektronica.

Nagellak en stoombouten
In het segment van huishoudelijke artikelen is HEMA buzzleider. Blokker komen we daar amper tegen in de aanloop naar Sinterklaas. Action en Kruidvat laten daarentegen goed van zich horen. HEMA is de nieuwskampioen, met regelmatig berichten die rondzingen op Twitter en resoneren geven op Facebook. Action en Kruidvat zijn minder nieuwswaardig, maar wel gezellig. Die doen het vooral goed op Facebook. Ria van de Action-fanpage viert de mijlpaal van 180.000 likes door drie cadeaubonnen uit te delen en krijgt er prompt 7500 likes bij. Zo ren je van hoogtepunt naar hoogtepunt.

Ook Kruidvat is goedgeefs. Op 25 november geven honderden volgers antwoord op de vraag wat ze hun kinderen cadeau doen voor Sinterklaas, om kans te maken op een Difrax zuigeling-pakket. Een week eerder werkte dezelfde truc met Sinful Colours nagellak. En op 2 december worden er glossy haarpakketten van Poly Palette uitgedeeld. Deze truc is van de goedheiligman afgekeken: Wie zoet is krijgt lekkers.

Op 4 december dan eindelijk ook beweging bij Blokker: de keten verloot twee handmixers van Bosch onder fans. Het is wel een grappige actie onder het motto: Hoor Wie Klopt Daar? Op 6 december worden er strijkijzers weggegeven. De slagzin deze keer: Zie Ginds Komt de Stoombout van Tefal weer aan. Er grappig. Goed gevonden van Blokker’s online reclamebureau. Maar mosterd na de maaltijd. Zaanse mosterd.

Blu-ray en B-Brave
In electronics gaan Media Markt en Coolblue nek aan nek, terwijl BCC in opkomst is. Op 18 november piekt BCC op het nieuws dat deze onderneming de formules van HIM Retail overneemt. Dat trekt Harense Smid, It’s en Mikro mee omhoog. Maar ook Media Markt stijgt mee op deze golf van aandacht. De timing is wat minder, want wat denkt een klant die net voor de feestdagen een flink bedrag wil uitgeven aan nieuwe apparatuur? Durft die nog te kopen bij een winkel die binnenkort wellicht niet meer bestaat?

Wat zijn populaire buzzthema’s in electronics? De optredens van B-Brave bij Media Markt scoren hoog. De nieuwe iPhone 6 krijgt ook veel aandacht. En de signeersessies van Kaj Vandervoort. Of de Movie Monday bij Media Markt in ArenAPoort. Blu-ray mag zich nu eindelijk ook in verhoogde aandacht verheugen. En op 5 december signaleren we opvallend veel klanten die blij zijn dat Coolblue op tijd heeft geleverd. Dat mag wel eens genoemd worden, want veel grote retailers hadden bezorgproblemen in de laatste dagen voor pakjesavond.

Deze week werd met behulp van Brandwatch.com dieper ingezoomd op de sinterbuzz in verschillende branches. Woensdag was er aandacht voor de modebranche, terwijl de entertainment- en speelgoedbranche donderdag aan de beurt was.