Vier kanten van de vendingmachine

De eerste vendingmachines werden al in de negentiende eeuw geïnstalleerd. Al wijzen ontwikkelaars graag gekscherend naar Heron van Alexandrië als ontdekker van de verkoopautomaat, omdat hij al voor de start van de jaartelling een machine ontwikkelde die heilig water uit Egyptische tempels liet stromen in ruil voor munten. Die uitvinding heeft zich in ruim tweeduizend jaar ontwikkeld tot een concept dat zich voor meerdere doeleinden leent.

Extra verdienmodel 
De vendingmachine wordt vooral ingezet om extra geld in het laatje te brengen. De gemiddelde winst van een verkoopautomaat ligt rond de 25 dollar, zo berekende zakenwebsite Genius Types. Maar dat bedrag hangt uiteraard af van onder meer de inhoud en de standplaats van het apparaat. Retailers en merken proberen maar wat graag de juiste combinatie te vinden. Vooral voor merken is het een interessante optie, omdat ze zo het retailkanaal kunnen omzeilen.

De vendingmachines die met een winstoogmerk zijn geplaats zijn veelal te vinden op hightrafficlocaties als stations en, in dit geval van Media Markt, op vliegvelden.

Marketing 
Coca-Cola is een grootgebruiker van het concept vendingmachine. Zo’n drie miljoen vendingmachines heeft het merk inmiddels. Uiteraard vaak met het doel om blikjes aan de man te brengen en de zo groot mogelijke opbrengst te delen met de winkelier die het apparaat heeft omarmd. Maar de vendingmachine wordt ook ingezet om het publiek kennis te laten maken met zijn producten.

Ook Nike weet dat de verkoopautomaat de nodige aandacht kan trekken. Daarom plaatste het sportmerk midden in New York een vendingmachine, waar klanten zich letterlijk voor in het zweet moeten werken. Het apparaat accepteert voor de sokken en shirts alleen punten van zijn FuelBand, die in de 24 uur daarvoor zijn verdiend met hardlopen of fietsen.

Winkelvervanger 
De kans dat Media Markt zijn winkels inruilt voor een verkoopautomaat is niet erg groot. Toch kan de vendingmachine de functie van complete winkels overnemen. Zo is in het Britse dorp Clifton een vendingmachine geplaatst als vervanger van de dorpsuper, die in Groot-Brittannië met uitsterven worden bedreigd. Inwoners van Clifton kunnen bij de verkoopautomaat onder meer terecht voor melk, brood, eieren, dierenvoeding, toiletartikelen en wasmiddel. Wanneer bepaalde producten uitverkocht dreigen te raken, stuurt de machine automatisch een mail naar de eigenaar.

Verkoopautomaten zijn nu meestal nog vrij domme machines, blogte Mark Raben van SAP Nederland onlangs nog op RetailWatching. “Je werpt contant geld in de gleuf, kiest het gewenste product en binnen luttele seconden ligt het klaar in de uitwerpbak.” Binnen nu en een paar jaar zijn deze apparaten volgens hem echter voorzien van allerlei intelligente functies en betaalmethoden. Zo lieten we eerder al de verkoopautomaat van MyOrder zien, waarbij met de mobiele telefoon kon worden betaald. Raben verwees zelf naar een apparaat van Unilever, dat zich laat bedienen via een groot aanraakscherm aan de voorzijde. Gebruikers kunnen een account openen waar ze tegoed opzetten en waardoor ze desgewenst automatisch herkend worden met behulp van een NFC-chip. Na een persoonlijke welkomstboodschap krijgt de klant direct een overzicht van de favoriete producten, op basis van eerdere aankopen. Het apparaat kan zelfs verbinding maken met het Facebook-account van de klant, waarna die producten voor vrienden kan kopen.

Omdat het kan 
Tokio geldt sinds jaar en dag als de hoofdstad van de vendingmachine. Van bloemen tot slippers en van bananen tot levende krabben: je kan het zo gek niet bedenken, of het is er in een apparaat gestopt. De term ‘smart vending machine’ heeft daar dan ook een hele andere betekenis.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!

Dit artikel krijg je cadeau. Lees alles van RetailTrends voor slechts € 10,- (eerste maand).

Word member Of log in