Nederlands eerste Holland & Barrett

Nog geen drie maanden geleden kondigde De Tuinen aan zichzelf uit de winkelstraat te schrappen. De gezondheidswinkelketen gaat sinds 1 mei officieel door het leven als Holland & Barrett B.V.. Donderdag werd in Houten het startschot voor de ombouw van alle winkels gegeven.“We willen meer mensen naar onze winkels krijgen door ze de gelegenheid te bieden te proeven en te ruiken", legt algemeen directeur Colinda Hoegee uit. De nieuwe winkel draagt niet alleen de naam Holland & Barrett, maar is ook geïnspireerd op de Britse zusterformule. Met – uiteraard – beleving als toverwoord.Holland & Barrett probeert in de winkel in Houten een meer interactieve ervaring te bieden. Klanten hebben bijvoorbeeld de gelegenheid zelf producten te proeven, ruiken en te testen, voordat ze iets kopen. Het 'Scent station' is volgens de retailer dé plek waar je een variëteit aan geuren kunt ruiken, zoals geurkaarsen en wierook. Klanten kunnen ook een eigen geur van kleurrijke waxchips samenstellen, die via het smelten in een theelicht thuis verspreid kan worden.


Nieuw in de winkel zijn ook een 'Fruits & Nuts bar', 'Tea bar' en 'Oils & Vinegars bar'. Daardoor kunnen klanten zelf noten en zeevruchten scheppen, het aroma van diverse geselecteerde theeën ruiken en een flesje vullen met een olie of azijn naar keuze.


Het nieuwe concept wordt in alle 150 winkels geïntroduceerd, evenals bij zusterformule Essenza in België. “De vestigingen ogen nu wat stijf en als een apotheek", liet head of property & facilities Marloes Hofstetter dit jaar nog weten op het congres Bricks in Retail. “Dat heeft goed gewerkt, maar nu niet meer."


Echter zullen niet alle winkel in één keer overgaan naar het nieuwe merk, zegt Hoegee. Zo blijven er ook winkels met alleen een logo van De Tuinen of zelfs met een duaal logo (De Tuinen met H&B). “Op deze manier kunnen onze klanten rustig wennen aan ons nieuwe concept en onze nieuwe naam." Holland & Barrett trekt anderhalf jaar uit voor de ombouw.