Camper trekt weer alles uit de kast

Camper is te gast op de campus van Vitra in het Duitse Weil am Rhein. Daar staan de productfaciliteiten van de Zwitserse meubelfabrikant, die stuk voor stuk door beroemde architecten zijn gebouwd. Daardoor is de Vitra Campus al jarenlang een trekpleister voor architectuurliefhebbers, die sinds deze maand een nieuwe reden hebben om het dorp te bezoeken.

Bezoekers hebben in de tijdelijke winkel van de Spaanse schoenenketen de mogelijkheid om de nieuwste retailconcepten te ervaren. Onderdeel daarvan zijn een collectie die volledig in Afrika is geproduceerd en een voorproefje op de tentoonstelling ‘Life on Foot’, dat momenteel in het Design Museum in Londen te zien is ter ere van het veertigjarige jubileum van Camper.

De tijdelijke winkel is ontworpen door architect Diébédo Francis Kéré uit Burkina Faso, die tegenwoordig in Berlijn gevestigd is. Een belangrijk onderdeel is interactie met de schoenen, onder meer door het gebruik van QR-codes. Bezoekers kunnen die scannen voor meer informatie over specifieke modellen of ze toe te voegen aan hun verlanglijst, voordat ze de winkel verlaten.

Bezoekers kunnen verder in de winkel met behulp van een 3D-scanner een inlegzool op maat laten maken. Daarnaast is er een schoenmaker aanwezig in een ruimte waarin de aandacht ligt op het gebruik van traditionele technieken en instrumenten door ambachtslieden.


De samenwerking tussen Camper en Vitra is naar eigen zeggen het resultaat van een gedeelde passie voor design en innovatie, met de tentoonstelling ‘Making Africa’ in het Vitra Design Museum als verbindende factor. De winkel blijft tot halverwege september geopend.


Camper staat bekend als een keten wiens store designs telkens tot de verbeelding spreken. Bij de opening van de flagshipstore in New York vertelde Miguel Fluxá aan Dezeen hoe zijn overgrootvader de basis legde voor het Camper-imperium en waarom het storedesign van een schoenenwinkel nooit overeenkomt met die van een andere vestiging. "De wereld wordt steeds meer eenduidig en saai."