​Dit verkoopt Lidl al online

Lidl gaat binnenkort in ons land zijn e-commerceactiviteiten ontplooien, als we de vacature voor een senior manager online moeten geloven. Die manager gaat immers een ‘belangrijke rol spelen bij het opzetten en uitrollen van de e-commerceactiviteiten van Lidl Nederland’. Wat dat precies inhoudt wordt niet duidelijk, ook niet na navraag bij het hoofdkantoor in Huizen. "Bij Lidl zijn wij continu op zoek naar nieuw talent. Zo ook voor onze diverse online activiteiten. Voor e-commerce geldt dat wij momenteel alle ontwikkelingen op de voet volgen", aldus een woordvoerder.

E-commerce is niet nieuw voor de (voormalige) discounter uit Duitsland. In ons land werd vorig jaar al een wijnwebwinkel geopend, waar klanten exclusieve wijn aan kunnen schaffen. Lidlwijnen.nl was eventjes offline, maar een lidmaatschap bij Thuiswinkel.org verraadt hoe definitief de website is. In deze wijnwebshop vinden klanten momenteel lentewijnen, die door Lidl speciaal zijn ingekocht ‘om het voorjaar te vieren’. Web-only wijnen, noemde Lidl ze vorig jaar. Alle wijnen zijn alleen per doos te verkrijgen, tot een maximum van vier dozen – als ze niet al zijn uitverkocht.

De verkoop van wijnen was echter niet het officiële startschot van de e-commerceactiviteiten van Lidl Nederland. Net als in zijn thuisland verkoopt het winkelbedrijf hier namelijk al langer foto's online, evenals vakantiereizen. Die laatste webwinkel werd in augustus 2011 opgetuigd, met autovakanties, stedentrips en cruises. Niet dat Lidl een touroperator is: voor de webwinkel werd een samenwerking gestart met het Duitse Select Holidays en de Nederlandse spelers Sundio Group en Stip Reizen. Al zegden die twee laatste spelers al snel hun samenwerking op door tegenvallende boekingen. Tegenwoordig prijken de namen Tour Direkt, Mediplus, BigXtra, Benelux Incoming boven de aanbiedingen.

In het Verenigde Koninkrijk geen ‘Lidl Travel’. De supermarktketen wil er misschien wel een wijnwebwinkel openen, zo berichtte The Drink Business vorige maand. Volgens het Britse vakblad wordt het een poging om zijn snelle groei in het land een boost te geven en meer marktaandeel af te snoepen van zijn rivalen. “Maar”, benadrukt hoofd bier en wijn Ben Hulme, “ik heb nog geen zicht op alle gevolgen die daarbij komen kijken voor de totale organisatie.”

Lidl is zich er volgens Hulme van bewust dat online tegenwoordig een flink segment is. In het Verenigd Koninkrijk wordt er naar verwachting in 2019 voor zo’n zeventien miljard pond (23,9 miljard euro) aan boodschappen online gekocht. De Nederlandse boodschappenmarkt van 450 miljoen euro steek daar schril tegen af. Daarom vinden de Engelsen het ook enigszins verwonderlijk dat de Duitsers helemaal niet aan webverkopen doen. “Een reden dat we zo succesvol zijn is dat we dingen simpel houden”, legt Hulme echter uit. “Je zou kunnen zeggen dat we door het toevoegen van online tegen onze werkwijze in complexiteit toevoegen, maar dat moeten we eerst nog zien.”

Ook in België lijkt Lidl na te denken over online stappen. Belangenvereniging BeCommerce, de zusterorganisatie van Thuiswinkel.org, maakte dinsdag via Twitter bekend dat de supermarktketen lid is geworden. Lidl verkoopt nu nog niets online, maar dat lijkt slechts een kwestie van tijd. Waarom word je anders lid van een vereniging van bedrijven die actief zijn in verkoop via internet?

In Duitsland laat Lidl wellicht zien wat de rest van de wereld te wachten staat. In zijn thuisland werd in 2009 een webwinkel geopend: Lidl-shop.de. Lidl verkocht al langer bloemen en reizen, maar over een breder assortiment moest eerst drie jaar gespeculeerd worden.

Lidl-shop.de verwijst inmiddels ‘gewoon’ door naar Lidl.de; de webwinkel is geïntegreerd in zijn hoofdpagina. Lidl Duitsland maakt online een onderscheid tussen wijnen en levensmiddelen en drogisterijartikelen. Klanten die denken appels of schnitzels online te bestellen komen echter bedrogen uit, want aan verse producten waagt de keten zich niet.

Toch is het online aanbod van Lidl allesbehalve klein te noemen. Zo zijn er geen appels of schnitzels te koop, maar wel damesshirts en boormachines en meer reguliere supermarktcategorieën als dierenvoeding en wasmiddelen. Een nieuwe led-tv koop je bij Lidl Duitsland gewoon online voor 179 euro. Alles binnen drie werkdagen thuisbezorgd, maar niet naar Nederland. Nog niet?

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!

Dit artikel krijg je cadeau. Lees alles van RetailTrends voor slechts € 10,- (eerste maand).

Word member Of log in