​Thema Luxe: Wat hotels doen voor retail

Luxe retail hangt soms sterk samen met de aanwezigheid van luxueuze hotels. Hoe krijgen hotels hun gasten aan het shoppen in luxe warenhuizen? Enkele voorbeelden uit Londen en New York.

In Londen hebben enkele merken hun eigen hotels, om consumenten in de juiste stemming te krijgen om hun luxeproducten te kopen. Dat doet Mercedes-Benz bijvoorbeeld in de dure wijk Kensington, met zes appartementen die zowel van buiten als van binnen doen denken aan het Duitse automerk.

De fauteuils in de woonkamer doen denken aan de achterbank van een auto en de spotjes bij het bed aan koplampen. Bij de zwarte, glanzende muur in de zithoek hangt een breedbeeldscherm, waar gasten via de smart tv-app de producten van Mercedes-Benz kunnen bekijken. Mercedes-Benz werkt voor deze luxe appartementen, die vierhonderd pond per nacht kosten, samen met Frasers Hospitality. De Londense Mercedes-stijl appartementen waren de eerste, maar er zijn plannen om hetzelfde in Singapore te doen.

Het Italiaanse juweliersmerk Bulgari heeft al langer een hotel in de Engelse hoofdstad. Dat ligt in de wijk Knightsbridge, vlakbij het beroemde warenhuis Harrods waar veel Bulgari-producten worden verkocht. Zo kunnen gasten na een nacht slapen in Bulgari-sferen direct het warenhuis in.

Ook in New York worden retail en hotelovernachting aan elkaar gekoppeld. Zo werkt hotel The Mark sinds 2013 samen met het nabijgelegen Bergdorf Goodman. Het luxe warenhuis stelt dag en nacht zijn personal shoppers beschikbaar aan de gasten van The Mark en het hotel brengt zijn gasten, per overdekte fietstaxi, naar het warenhuis. Bovendien worden hotelgasten de winkel in gelokt met een cadeaubon ter waarde van vijfhonderd dollar en een gratis schoonheidsbehandeling.

Hotel The Quin in Midtown Manhattan werkt op een vergelijkbare manier samen met Bergdorf Goodman. Alle gasten van het hotel kunnen direct contact opnemen met het team van personal shoppers van het warenhuis om een afspraak te maken. Ook kunnen hotelgasten een ‘shopping experience’ bij hun verblijf boeken, waarbij ze een hele dag in het warenhuis kunnen doorbrengen. Daar krijgen ze dan ook een gratis ontbijt, een cadeaubon en een high tea bij.

RetailWatching besteedt deze week elke dag aandacht aan luxe. Het decembernummer van RetailTrends gaat hier met het Thema Luxe dieper op in. Voor het vernieuwde magazine spraken we onder meer met ceo Giovanni Colauto van de Bijenkorf - 'luxe is net iets meer doen dan de klant verwacht' - over de premium experience strategie van de warenhuisketen en bogen we ons over de vraag: hoeveel luxe kan de nuchtere Hollander aan? Het blad ontvangen? Klik hier voor meer informatie over een abonnement.