Twaalf retailhoogtepunten in Wenen

Klein, gemütluch en volgestopt met kunst en experimentele winkelconcepten. Wenen is een inspiratierondje waard. Twaalf retailhoogtepunten op een rij, waarvan de eerste vijf uitgebreid worden besproken in het januarinummer van RetailTrends.

ARNOLD's

Deze modezaak in een oude textielfabriek biedt zowel authentieke merken met een rijke historie als jonge merken. Die mix komt terug in het interieur: een sobere uitstraling me vintage details.

Gelateria La Romana

Landelijke kleurstellingen, handgeschreven schoolbordjes en een open keuken, waar klanten het ijs bereid kunnen zien worden. Als je daar geen trek van krijgt...

District7

Deze winkel is genoemd naar de wijk waar hij is gevestigd en verkoopt kleding en boeken 'op het snijvlak van streetwear en streetart'. Een echte Weense niche.

Kauf Dich Glücklich

Een twee verdiepingen tellende conceptstore. Boeken, mode en interieur en nog veel meer. In allerlei soorten en maten. En de eigenaars werken aan nog meer plannen.

Tiberius

In 1992 gestart als obscuur SM-achtig fetishlabel, showt Tiberius inmiddels op de Vienna Fashion Week. De reusachtige winkel oogt met zijn smalle gangen, subtiele verlichting en afwisselend witte en zwarte wanden nog steeds een beetje als een nachtclub.

Sportalm

Een passend storedesign voor steeds wisselende collecties winterkleding. Dat was de opdracht bij het ontwerpen van deze flagshipstore van Sportalm. Het resultaat: de uitstraling van een abstract, dynamisch sneeuwlandschap.

Camper

Als klant word je hier met trompetgeschal en koffie verwelkomd. Of toch in ieder geval met trompetten en koffiepotten, waaronder twee gigantische bij de ingang en meerdere kleine in de rekken. Ideetje van de bekende Spaanse ontwerper Juli Capella, die het design voor zijn rekening nam.

Inside

Discreet maar aantrekkelijk moest deze fashionstore worden. En ook nog eens passend bij de uitstraling van de beroemde Mariahilfer Straße, die vlakbij is.

Joseph - Brot vom Pheinsten

Dé plek in Wenen voor liefhebbers van biologisch brood. De specialiteiten zijn ook verkrijgbaar in delicatessenzaken in de stad, maar met deze bakkerszaak is eigenaar Josef Weghaupt sinds enkele jaren ook zelf retailer.

Song

Van mode van Dries van Noten en Christopher Kane tot meubels van Piet Hein Eeek. Combineer dat nog eens met de aangrenzende kunstgalerij en het is duidelijk: deze conceptstore draait om kunstige ontwerpen.

Addicted to Rock Store

De naam laat weinig te raden over. In deze conceptstore, die fashion en horeca verenigt, zal iedere rockliefhebber zich thuis voelen. Van het interieur tot de mode en natuurlijk de muziek die er gedraaid wordt, alles draait om rock.

MQ Point

Het idee van deze winkel aan het MuseumsQuartier is duidelijk: één kleur, één patroon, één winkel. Maar zo uniform als het ontwerp is, zo divers is het assortiment.