De tien leukste winkels van Nederland

Zelfstandige winkels staan onder druk van de grote ketens met hun goedkope formules en de online webshopreuzen. En die bieden nu niet echt een inspirerende ervaring. Althans, dat stelt NLstreets. Die organisatie brengt sinds 2003 daarom zelfstandige winkeliers in beeld die het verschil maken en kleur geven aan een stad. Ieder jaar worden er tien genomineerd voor de NLstreets Award, een prijs die vorig jaar werd uitgereikt aan het Amsterdamse Deksels!

Affaire D'Eau, Amsterdam

Antiek sanitair, zoals baden op pootjes, wastafels, accessoires, kranen. Alles wat nodig is om een badkamer in oude luister te herstellen. Of om een nieuwe, nostalgische badkamer samen te stellen. Gespecialiseerd in de ‘Forgotten Antiques’: meubels met een geschiedenis en een verhaal.

Ariola, Groningen

Ariola is een kleine zaak met een groots assortiment aan Italiaanse delicatessen. En in 2010 nog verkozen tot de leukste winkel van ons land.

Broodje van eigen deeg, Groningen

Hier bakken ze brood volgens de tradities van het oude, Franse ambacht. Denk aan lange rijsprocessen om de smaak van het deeg optimaal te laten ontwikkelen en daarnaast het gebruik van desem. Er wordt de hele dag door gebakken, net als de Fransen het zelf ook doen.

By Loft, Bussum

Deze boutique verkoopt kwalitatieve dameskleding binnen een internationaal georiënteerde collectie, waar ook schoenen, accessoires en cadeauartikelen bijhoren. De collectie wordt regelmatig aangevuld; elke week is er wel iets nieuws te bewonderen.

De Friese Streekwinkel Priuw, Leeuwarden

In deze typische Friese delicatessenwinkel verkopen ze streekproducten, zoals speciaalbier, likeuren, kazen, jam, wijn en worst. Maar ook mosterds en sauzen, bonbons en snoepgoed en sappen en siropen.

De Werkwinkel +meer, Amsterdam

de Werkwinkel +meer is een winkel, koffiezaak en studio in één. Onder het genot van een koffie of thee kunnen bezoekers door het cadeauassortiment, dat is geïnspireerd op wereldsteden als Amsterdam, Toronto en Barcelona.

Indistrieel, Middelburg

Indistrieel combineert Indiase met industriële producten. Het assortiment bestaat uit meubels, accessoires en cadeauartikelen van niet alledaagse merken als Uno de 50, Anatomicals, Pomme Pidou en Kadai. Van de schaaltjes van aardewerk tot de houten kasten: het is allemaal uniek.

Net & Mia, Zutphen

Deze damesmodewinkel wil een totaalconcept bieden aan elke vrouw die bij hen in de winkel komt. Het liefst zien zij dat een klant in een fijne outfit naar haar werk gaat en zich in dezelfde outfit later op de avond behaaglijk in het uitgaansleven stort.

Windsister Warehouse, Den Haag

Dit miniwarenhuis verkoopt van alles op het gebied van mode en interieur. Het assortiment bestaat onder meer uit zit- en kleinmeubels, mode, accessoires, tassen, shawls, sieraden, lampen en kussens. De producten zijn veelal van eigen ontwerp, en worden ook geregeld in opdracht gemaakt.

XcesorY, Den Haag

XcesorY is uniek vanwege zijn specialisatie in herenaccessoires. Zo zijn in de Haagse vestiging onder meer shawls, riemen, tassen, sieraden, hoeden en handschoenen te koop.

Stemmen op de leukste winkel kan overigens nog tot 4 maart.