​Waarom je datacenters moet moderniseren

Door Koushik Ramani en Amrita Sen
IMS sales and solutions architect en solutions architect bij Mindtree

In de retailsector wordt ict al lang niet meer alleen als een ondersteunende factor gezien, maar ook als een middel dat nieuwe bedrijfsconcepten mogelijk maakt en innovatie versnelt. De komst van deze nieuwe technologieën en veranderde werkwijzen, zorgt ervoor dat traditionele IT-afdelingen langzaam uit beeld verdwijnen. Door de toegenomen complexiteit wordt verwacht dat in alle industrieën:

- Global Data Center IP Traffic de komende vijf jaar gaat verdriedubbelen
- Applicatiegebruik 41 procent van het ict-budget in beslag neemt
- De toegenomen technologische complexiteit ertoe zal leiden dat 75 procent van de middelen gebruikt wordt voor IT-onderhoud

Daarom is een van de meest dringende uitdagingen voor retailers om IT-strategieën af te stemmen op bedrijfsstrategieën en verouderde data centers te updaten en zo voor een lagere prijs te laten functioneren. Om voordeel te halen uit deze technologische ontwikkelingen, moeten alle bedrijven naar Datacenter Modernisatie kijken.

Wat is Datacenter Modernisatie?
Datacenter Modernisatie is een manier waarop bestaande datacentra de laatste technologieën en trends kunnen gebruiken om de algehele functionaliteit en prestatie te verbeteren en te voorzien in opkomende bedrijfsbehoeftes. Het is een samenvoeging van technologieën, processen, skills en service verbeteringen om zo een snel reagerend, wendbaar, automatisch en duurzaam datacenter milieu te creëren.

Waarom is het belangrijk voor de retailsector?
Retailers zien hun klantenbestand groeien door de toenemende digitalisering van diensten. Deze groei leidt tot een punt waar de bestaande IT-infrastructuren de snelle uitbreiding van het bedrijf niet langer aan kunnen. Het is dus noodzakelijk voor bedrijven om Datacenter Modernisatie als een strategisch winstpunt te zien en op deze manier andere bedrijven een stap voor te zijn door de juiste middelen en infrastructuur, enterprise app-stores te gebruiken en flexibiliteit mogelijk te maken om zo:

- De groei van een nieuw soort IT administrators te faciliteren
- Slimmere hardware te kunnen gebruiken
- Frictieloos management mogelijk te maken (het dynamisch verenigen van middelen en verbeteren van diensten)

Voordelen
Data speelt een belangrijke rol in succesvolle bedrijfsprocessen. Hoe efficiënter de data wordt verwerkt, hoe soepeler een bedrijfsproces verloopt. Het moderniseren van het datacenter, de plek waar deze cruciale data wordt opgeslagen, is dan ook van groot belang. Zo helpt het bij het begrijpen van de bedrijfsprocessen, vermindert het de kosten door goedkoper onderhoud, vergemakkelijkt het managen van onder meer de verkoop en zorgt het voor verbeterde service.

We leven in een tijd waar de komst van nieuwe technologieën en digitalisering de manier waarop de IT-industrie werkt verstoren. Retailers kunnen er niet langer op rekenen dat zij met hun bestaande datacentra de competitie kunnen verslaan; de competitie is moordend en de technologieën in zijn overvloed aanwezig. Modernisatie van bestaande datacentra is een van de meest effectieve wijzen waarop retailbedrijven hun uitgavenpatronen kunnen controleren en relevant kunnen blijven. ‘Innovatie via modernisatie’ is waar iedere organisatie in de retail naar op zoek zou moeten zijn.