Een schuilplaats voor de digitale wereld

In een tijd waarin lezen steeds meer digitaal gebeurt, moeten papieren boeken op een frisse manier weer aantrekkelijk gemaakt worden. Dat was de gedachte achter de boekenconceptstore Libreria in Londen. Deze winkel is geïnspireerd is op de fictieve bibliotheek van Babel, een bijna oneindige bibliotheek. Met het gebruik van spiegels en onregelmatige vormen, hebben de architecten geprobeerd dit gevoel van grenzeloosheid na te bootsen.


De winkel is ontworpen door het Spaanse bureau SelgasCano. De houten boekenplanken en tafels zijn met de hand gemaakt. Naast boeken, moet de winkel namelijk ook de aandacht vestigen op handgemaakte spullen. Mobiele telefoons zijn niet welkom: in Libreria geldt een streng verbod op het gebruik hiervan.

De boeken zijn niet in standaardcategorieën ingedeeld, maar gerangschikt in diverse thema's. Die kunnen soms horizontaal en dan weer verticaal gerangschikt zijn, zodat een gedichtenbundel ineens boven een boek over psychologie kan opduiken. Zo kunnen bezoekers onverwachte ontdekkingen doen tijdens het struinen langs de boekenplanken, is de gedachte.

Het plafond is volledig bedenkt met spiegels, waardoor de winkel optisch twee keer zo groot wordt. Verder is bewust gekozen voor een allegaartje aan stoelen en lampen. De winkel moet een verzamelplek worden voor alle soorten mensen, ideeën en kunsten. En als een vluchtoord, even weg uit de digitale wereld.