​BetaalAppdate: Chase Pay, Esso en Thumzap

Met de opkomst van m-commerce schieten ook apps als paddenstoelen uit de grond. Retailers houden het vaak niet bij één mobiele applicatie, terwijl niet-retailers toepassingen introduceren die niet zouden misstaan bij grote winkelketens. RetailWatching geeft wekelijks een overzicht van drie apps die meer dan de moeite waard zijn. Deze week vanwege het thema betaaltrends in het maartnummer van EtailTrends speciale aandacht voor de nieuwste betaalapps van JP Morgan Chase, Thumzap en ExxonMobil.

Chase Pay
Apple Pay, Samsung Pay, Google Wallet: de banken kunnen niet langer aanzien hoe deze betaaloplossingen rap terrein winnen. Ze ontwikkelen nu stuk voor stuk hun eigen mobiele portemonnee om het tij te keren. Zo ook JP Morgan Chase, een van de grootste in Amerika. Eind vorig jaar werd Chase Pay geïntroduceerd: een wallet waarmee gebruikers zowel in winkels en restaurants als online en in apps kunnen afrekenen.

Chase Pay is verre van een bijzondere betaaloplossing, maar heeft toch een rooskleurige toekomst. JP Morgan gaat namelijk samenwerken met Starbucks, een voorloper op het gebied van mobiel betalen. Zo’n tien procent van alle bestellingen bij de koffieketen in de Verenigde Staten wordt gedaan via zijn app. Een app die nu Chase Pay als betaaloptie toevoegt, waarmee Chase Pay op ruim 7500 extra locaties beschikbaar wordt. Bezoekers kunnen er niet alleen hun bestelling mee afrekenen, maar ook hun Starbucks Card opladen.

Thumzap
Kinderen weten op jonge leeftijd vaak al om te gaan met tablets en smartphones. Apparaten waarmee je steeds vaker in één klik iets kan bestellen. Amazon werd twee jaar terug nog aangeklaagd door de Amerikaanse Federal Trade Commission (FTC), omdat kinderen te makkelijk geld uit konden geven in zijn apps. Precies daarvoor heeft de Israelische startup Thumzap een oplossing bedacht: een app die ouders in staat online bestellingen die door hun kinderen gedaan zijn te controleren en te bevestigen.

Om Thumzap te kunnen gebruiken dienen webwinkels deze betaalmogelijkheid te integreren als betaaloptie. Kinderen kunnen deze betaalmethode selecteren wanneer zij online een aankoop willen doen. Ouders krijgen vervolgens een melding in de app dat hun kind een aankoop wil doen en kunnen deze vervolgens met één klik goedkeuren. Kinderen blij, ouders blij en Thumzap blij. Want de Israeliërs krijgen een klein percentage over elke transactie die via de betaalmethode gedaan wordt.

ExxonMobil
Betalen aan de pomp gebeurt al steeds vaker zonder tussenkomst van een pompbediende. Een bankpas blijft op de meeste tankstations dan echter nog wel een vereiste. ExxonMobil wil daar nu - in eerste instantie in de Verenigde Staten - verandering in brengen. Het moederbedrijf van onder meer Esso heeft naar eigen zeggen als eerste grote ‘brandstofretailer’ een eigen mobiele betaalapp geïntroduceerd.

De Speedpass+ Mobile Payment-app heet-ie. Klanten kunnen die gebruiken om hun brandstof af te rekenen met hun mobiele telefoon. Uiteraard worden creditcardbetalingen geaccepteerd, maar ook Apple Pay is van de partij in de app van ExxonMobil. Het bonnetje krijgen gebruikers per mail opgestuurd, al kunnen ze die ook nog gewoon laten uitprinten. Hoe dan ook, de aankoopgeschiedenis wordt opgeslagen in de app.

RetailWatching besteedt deze week extra aandacht aan het thema betaaltrends, dat in het maartnummer van EtailTrends is gepubliceerd. Daarin wordt onder meer stilgestaan bij de opkomst van eigen betaalsystemen van retailers, het cashloze Zweden en de visie van Nederlands eigen fintech-bedrijf Adyen. Abonneren? Klik hier.