Calimero is terug?!

Door Wouter van der Ley
Partner bij Blue Ocean Company

Wordt het paard nu achter de wagen gespannen? De koppen in de kranten zijn duidelijk: de grote boze jongens als V&D en Macintosh slepen de arme kleine kuikentjes mee in hun val. Perry Sport, Aktiesport, La Ligna, Paradigit en noem ze allemaal maar op. Als V&D en Macintosh beter hun best hadden gedaan, dan…

Maar deze stelling geldt natuurlijk net zo hard de andere kant op. Als al de getroffen shop-in-shops (een enkele daargelaten) wat meer onderscheidend vermogen hadden gehad. Als de trekkracht van deze shop-in-shops groter was geweest. Als de consument het onderscheidende karakter van deze shops zo geweldig had gevonden. Zou het dan niet net zo goed mogelijk zijn geweest dat een reus als V&D in de slipstream van dat succes overeind was blijven staan?

El Niňo raast door de winkelstraat. Laten we dan ook een voorbeeld nemen aan de natuur. Na de storm is al het dode hout uit het bos verdwenen. Ruimte voor nieuwe, frisse en gezonde aanwas! En dat gebeurt ook in de winkelstraat. Wij roepen met z’n allen al een aantal jaren dat er overbewinkeling is in Nederland. Percentages oplopend tot veertig procent vlogen ons om de oren. En natuurlijk zal online de ontwikkelingen alleen maar versnellen en vergroten.

Mijn overtuiging was, is en blijft: de winkelstraat overleeft. En niet een beetje, maar op een ongekende manier. De rol van de winkel verandert razendsnel. De consument bepaalt in welke richting en in welk tempo. En zo hoort het ook! Dat is het bestaansrecht van de winkel. Altijd al geweest en zal altijd zo blijven. Retail is ‘the business of change’ (Frank Quix). Ook al gaat steeds meer van de informatieverschaffing en een steeds groter gedeelte van de distributie en de betalingen via een ander kanaal. Maar de winkel blijft de onmisbare schakel voor de consument. We zullen vol aan de bak moeten.

Een succesvol model van de buren kopiëren, wat we de afgelopen decennia massaal hebben gedaan, werkt niet meer. De consument accepteert gebakken lucht minder dan ooit te voren. Maar ik denk niet dat we dat vreemd moeten vinden. Lang leve de winkelstraat!

Bron: RetailTrends 3

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!

Dit artikel krijg je cadeau. Lees alles van RetailTrends voor slechts € 10,- (eerste maand).

Word member Of log in