​Zo wordt online over elektronicaretailers gesproken

Door Jaap van Zessen
Social media analist bij Buzzcapture

Coolblue is op online en social media de meest besproken elektronicaretailer van Nederland. Media Markt volgt daarna en op ruime afstand is BCC de derde meest besproken keten van Nederland. De BTW-actie van de Media Markt leverde de meeste publiciteit op.

Media Markt piekt
Op alle openbare websites en social media is Coolblue van alle elektronicaketens het meest besproken. De Sinterklaasactie van Coolblue zorgde voor de meeste buzz voor Coolblue, maar de BTW-actie van Media Markt werd binnen de branche het meest besproken:

Tijdens de jaarlijkse ‘21% BTW Weg Ermee!-actie’ betaalt Media Markt de btw en dit levert ze veel online publiciteit op. In de week van 25 januari werden bijna twaalfduizend online berichten geplaatst over Media Markt:

Berichten van Media Markt zelf leverden veel likes en shares op. Toch was er ook een tegengeluid te horen op social media. Er ontstond commotie om de prijsverhogingen die Media Markt kort voor de actie doorgevoerd had en vervolgens werd deze actie door veel media opgepikt en vaak geliked:

Opvallend was ook dat er op site van Tweakers bijna drieduizend berichten zijn geplaatst deze week.

PR-stunt zorgt voor positieve buzz Coolblue
De meest besproken week voor Coolblue leverde louter positief sentiment op en werd veroorzaakt door een PR-stunt waarin een overname werd gesuggereerd, terwijl dit uiteindelijk een grap was met Sinterklaas:

In dezelfde week als de BTW-actie van Media Markt werd ook BCC het meest besproken. BCC garandeert namelijk de laagste prijs en volgt daarom de kortingsactie van de Media Markt. Beiden worden in veel online berichten in één adem genoemd.

Faillissementen en doorstarts domineren het nieuws
Dixons werd begin oktober vaak besproken toen de winkelketen failliet werd verklaard met enkele zusterbedrijven van de BAS Group. Kort daarop volgde al het nieuws dat Dixons een doorstart zou maken. Ook Paradigit werd het meest besproken toen het failliet werd verklaard in februari van dit jaar. Paradigit kon enkele dagen later bekendmaken toch een doorstart te maken, wat opnieuw tot buzz leidde.

De ketens Expert, Scheer & Foppen en Electro World kenden geen extreme pieken in online volume in het afgelopen jaar. De laatstgenoemde keten beschikt bovendien helemaal niet over social media-accounts. “Wij hechten veel waarde aan het lokale karakter van onze winkels. Tegelijkertijd geloven wij met name in het sociale karakter van social media. Er moet een sociale relatie zijn dus bedrijf en consument om dit succesvol te maken. Die sociale relatie is er ook bij Electro World, maar met name in de relatie tussen de consument en de lokale ondernemer. Vandaar de keuze om dit op lokaal niveau te doen, en niet landelijk”, verklaart marketingmanager Caressa Jansen van franchiseorganisatie United Retail, dat ook achter de formules Euronics en Witgoed specialist zit.

Meeste fans op Facebook
Van de acht onderzochte ketens is Facebook voor alle bedrijven het kanaal waarop de meeste fans zijn verzameld. Totaal hebben de bedrijven ruim een miljoen likes verzameld op Facebook, ruim 88 procent van alle likes of volgers van social media kanalen. Media Markt heeft met ruim een half miljoen fans de meeste volgers, Coolblue, Dixons en BCC volgen op gepaste afstand.

Op Twitter krijgen ruim 68 duizend volgers de berichten van de bedrijven te lezen. Hier is niet Media Markt maar Coolblue met 33 duizend het bedrijf met de meeste volgers. Ook op YouTube heeft Coolblue de meeste abonnees verzameld, bijna 26 duizend mensen ontvangen automatisch nieuwe video’s van Coolblue per mail.

De drie grootste bedrijven op basis van de online buzz zijn ook de enige die actief zijn op Instagram en Pinterest. Opvallend is dat geen van de bedrijven op Pinterest meer dan honderd volgers heeft. Op Instagram hebben Media Markt en Coolblue wel een groot publiek opgebouwd:

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Lees ook

Alle artikelen

Meest gelezen


Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!

Dit artikel krijg je cadeau. Lees alles op RetailTrends voor slechts 27,25 per maand.

Word member Of log in