Appdate: Shop Your Way, Ome Jan, Myntra

Met de groei van m-commerce schieten ook apps als paddenstoelen uit de grond. Retailers houden het vaak niet bij één mobiele applicatie, terwijl niet-retailers toepassingen introduceren die niet zouden misstaan bij grote winkelketens. RetailWatching geeft wekelijks een overzicht van drie apps die meer dan de moeite waard zijn. Deze week apps van Shop Your Way, Ome Jan en Myntra.

Shop Your Way
Foto’s, video’s en zelfs hashtags. Alles is te koop via de nieuwe app Fount van shoppingcommunity Shop Your Way. Gebruikers van het platform kunnen foto’s en video’s met elkaar delen, waarin producten voorkomen die direct binnen de app te koop zijn. De afbeeldingen kunnen afkomstig zijn van bijvoorbeeld iemands Instagram-account, maar ook binnen de app zelf kun je foto’s maken.

Gebruikers ontvangen feeds met producten die zij, op basis van ingevoerde hashtags, interessant vinden. Door afbeeldingen een tag mee te geven, verschijnt die in de feeds van gebruikers voor wie die relevant zijn. Gebruikers kunnen via de app ook rechtstreeks winkels, merken of producten zoeken. Door producten te kopen, verdienen ze punten waarmee ze kunnen sparen voor korting op toekomstige aankopen. Fount is gratis beschikbaar voor iOS.

Ome Jan
Een soort Marktplaats, maar dan voor vrienden en familie. Voor mensen die wel spullen willen verkopen, maar dat liever niet doen via openbare marktplaatsen. Die zijn er volgens oprichter Jan Kooman van de app Ome Jan genoeg. Via de app deel je je koopwaar alleen met Facebook-vrienden. De app is verbonden met je Facebook-profiel en het hele koop- en verkoopproces kan via de app afgehandeld worden. Je plaatst en bekijkt advertenties via de app en kunt ook berichten van potentiële kopers ontvangen. Het delen van je advertentie op je Facebook-timeline is optioneel, want ook zonder delen zien Facebook-vrienden met de app je advertentie.

Ome Jan is er voorlopig alleen voor iOS, maar een Android-versie volgt. De app is in de eerste paar dagen vijfhonderd keer gedownload. Facebook zelf zou met een vergelijkbare dienst bezig zijn, maar daar is al enkele maanden niks meer van vernomen.

Myntra
Appdate besteedde eerder aandacht aan de Indiase webwinkel Myntra, die een jaar geleden besloot app-only verder te gaan. Een misstap, constateert de etailer nu. De deskop-website maakt op 1 juni zijn rentree.

Myntra stelde dat de meeste groei weliswaar afkomstig is van mobiele gebruikers, maar dat tegelijkertijd het aantal desktopgebruikers niet is afgenomen. De groei zakte vrijwel direct na het schrappen van de webshop flink in en Myntra kreeg flinke kritiek, omdat het een grote groep shoppers van zich zou vervreemden. In februari krabbelde de etailer al voorzichtig terug, met de terugkeer van de mobiele site. Myntra zegt nu vijftien tot twintig procent van zijn verkopen dit jaar via de desktopsite te verwachten.