De voormalige warenhuizen van V&D krijgen beetje bij beetje een nieuwe invulling. Is het niet door Topshelf, Hudson’s Bay of een andere winkelketen, dan wordt er wel een creatieve oplossing bedacht om niet maandenlang tegen een leegstand pand aan te hoeven kijken. In Haarlem worden de onderste twee verdiepingen door Gather ingenomen.

Gather was tot voor kort een podium voor startende ondernemers, jong design talent en gevestigde innovatieve merken in een kleine pop-up in Haarlem. Initiatiefnemer Danny van Heusden wil het winkelconcept over enkele jaren graag in de Koepelgevangenis introduceren. De vierduizend vierkante meter in de voormalige V&D is een tussenstap.

Gather betaalt geen huur voor de eerste verdieping en kelder van het pand. Datzelfde geldt voor de ‘creatieven en merken’ die zich bij het concept aansluiten. Onder hen Waarmakers, Linja Shoes, Arp Design, Bebob Design, Fabel van Gyda Kropff, Gijs Dutch Design Brillen en Akwan2fo African Fashion, een samenwerking tussen Nederlands Designers en Ghanese kleermakers. Deze aangesloten ondernemers krijgen een letterlijke etalage bij Gather. “We zien Gather als een proeftuin voor de retail, een living lab. Internationale makers en ontwerpers krijgen een podium waar ze hun kunst en producten kunnen tentoonstellen en in gesprek kunnen gaan met hun klanten”, legt Van Heusden uit tegenover Vastgoedjournaal.


Verkoop is volgens Van Heusden ondergeschikt aan het ‘verrassen, verbazen en verwonderen van het publiek’. Kassa’s en verkopers ontbreken dan ook. Gather is voornemens om met QR-codes te werken, waardoor de afhandeling via internet plaats kan vinden. Maar dat is voor latere zorg. Het organiseren van evenementen, show, debatten en manifestaties staat voorop. “Vaak zitten makers opgesloten in hun ateliers, alleen met zichzelf of een paar medewerkers. Nu komen de makers midden in de reuring. Dan gaat er iets met hen gebeuren. Gaan de luiken open. Op z’n minst komt daar co-creatie uit”, aldus mede-initiatiefnemer Bernice Bartling.

Gather mikt in eerste instantie op groot Amsterdam. De doelgroep wordt later vergroot tot heel Nederland, terwijl er ook internationale plannen zijn. Heel lang blijft het concept overigens niet in het pand van V&D in Haarlem zitten. Vastgoedeigenaar ASR heeft Hudson’s Bay inmiddels gestrikt als nieuwe huurder.