Een zwevende uitgeverij van geuren

Een zwevende uitgeverij van geuren

Frédéric Malle noemt zichzelf een ‘uitgever van geuren’. Dat komt onder meer tot uiting in acht eigen winkels, verdeeld over Parijs, Londen, Rome en New York. In de Franse hoofdstad zijn inmiddels vier winkels gevestigd, waaronder deze nieuwe in Rue des Francs-Bourgeois.

De winkel van Frédéric Malle bevindt zich naast die van cosmeticareus Kiko Milano en in het voormalige onderkomen van MAC. Jakob + MacFarlane is verantwoordelijk voor het opvallende interieur met in elkaar grijpende houten elementen, die samen planken, tafels en vitrines vormen. Door het gebruik van spiegelende oppervlakten voor de vloeren, muren en het plafond wordt onder meer de indruk gewekt dat de constructies in de winkels zweven.

Het ontwerpbureau heeft voor het design direct in contact gestaan met Frédéric Malle zelf, die gevraagd had om een setting ‘waarin de relatie van de ziel met de verbeelding’ tot zijn recht komt en waarbij elke hoek wordt gevuld door een ‘oneindige reflectie’. De oprichter is tevreden over het resultaat, dat volgens hem lijkt op ‘een soort doos, die is uitgegleden in de bestaande schil van een historisch gebouw in de wijk Marais’.

Frédéric Malle heeft nog geen winkels in ons land, maar is wel via Skins Cosmetics te koop.

Beeld: Roland Halbe/Designboom