Appdate: Nooit meer zelf een cadeautje verzinnen

Appdate: Nooit meer zelf een cadeautje verzinnen

Met de groei van m-commerce schieten ook apps als paddenstoelen uit de grond. Retailers houden het vaak niet bij één mobiele applicatie, terwijl niet-retailers toepassingen introduceren die niet zouden misstaan bij grote winkelketens. RetailWatching geeft wekelijks een overzicht van drie apps die meer dan de moeite waard zijn. Deze week apps van iDEAL, MijnKassabon en Gifts by sir.

iDEAL
Alle bedrijven en instellingen kunnen voortaan gebruik maken van iDEAL QR. De banken en Betaalvereniging Nederland hebben een proefperiode van een jaar met succes afgerond. Daardoor kunnen klanten via hun mobiele device een geprinte QR-code scannen om een transactie via iDEAL af te ronden, bijvoorbeeld bij bezorgingen aan huis of directe aankopen vanaf reclame-affiches. Daarnaast kan een aankoop op een laptop of desktop met de QR-code snel met een smartphone worden afgerekend.

Consumenten moeten vooralsnog de iDEAL QR-app downloaden om de toepassing te gebruiken. De banken willen echter snel het scannen van de codes toevoegen aan hun eigen mobiele apps. Het afgelopen jaar liep een pilot met de betaalmethode, die deelnemers met ruim een acht gewaardeerd.

MijnKassabon
Apps die klantenkaarten of kassabonnen digitaliseren, er komen er steeds meer van. MijnKassabon doet het allebei. De app digitaliseert de klantenkaarten van bekende en minder bekendere retailers in heel Nederland. En als een kaart er niet tussen staat, kan de gebruiker hem zelf toevoegen.


Kassabonnen kunnen worden toegevoegd door er een foto van te maken. Per winkel kan een mapje aangemaakt worden om de digitale bonnetjes in te bewaren. Daarbij kunnen gebruikers naast het bedrag en de aankoopdatum nog een notitie toevoegen. Ook is het mogelijk om de GPS-functie in te schakelen, zodat de app een notificatie geeft als je bij een winkel in de buurt bent.

Gifts by sir
Belgische shoppers met kerstcadeaustress worden uit de brand geholpen door Gifts by sir. De app helpt bij het zoeken en aanschaffen van het juiste kerstcadeau voor de juiste persoon. Op basis van tien persoonlijkheidsvragen doet de applicatie vijf suggesties voor een cadeau. Gebruikers kunnen zich registreren, of inloggen met Facebook. Daarna moeten eerst enkele basisgegevens worden ingevuld van de persoon voor wie het cadeau bedoeld is, zoals leeftijd en geslacht. Daarna kun je een budget bepalen, een interessegebied afbakenen en tot slot volgen de persoonlijkheidsvragen.

De app werkt volgens een slim algoritme, waardoor hij na verloop van tijd populaire cadeaus zal suggereren. Het aanbod van cadeautjes is breed. Originaliteit is de enige maatstaf, zegt oprichter Vincent Pirenne tegen Metro. Daarom werkt Gifts by sir vooral samen met lokale handelaars. Het huidige aanbod bestaat uit vijfhonderd cadeautjes van vijftien aanbieders en moet de komende maanden uitgebreid worden. In de eerste paar dagen na lancering heeft de app zo'n duizend geregistreerde gebruikers. Binnen twee jaar hoopt Gifts by sir in de hele Benelux cadeautjes te kunnen leveren.