​De tien best gelezen artikelen van 2016

​De tien best gelezen artikelen van 2016

Het einde van V&D en het nieuwe Blokker waren populaire gespreksonderwerpen in een opnieuw turbulent retailjaar. De twee retailiconen zijn goed voor de helft van de tien meest gelezen artikelen op RetailWatching. En dan rekenen we artikelen over opvolgers Hudson’s Bay en Topshelf nog niet mee. Dit is de volledige top tien:

1. Over het einde van (pure) webshops en het piramidespel van Zalando
Kunnen webshops eigenlijk wel winst maken? En kloppen de ‘hosanna-verhalen’ over torenhoge omzetten en groei eigenlijk wel? Is het eigenlijk wel nodig om een webshop te hebben? Hans van Tellingen, Tadek Solarz en Ernest Schaapman vinden dit belangrijke vragen. Want de internetkerk - dus het achterhaalde ‘2012-denken’ – heeft ook de banken bereikt.

2. Einde V&D is geschenk uit de hemel
‘V&D is dood, lang leve de vernieuwing in de binnensteden’, schrijft Rupert Parker Brady. Hij ziet de toekomst zonnig in, nu er definitief afscheid is genomen van een massief warenhuis waar de meeste Nederlanders geen enkele band mee hadden. V&D was volgens hem geen icoon, maar een historisch gegeven.

3. Binnenkijken bij de Nieuwste Blokker
Blokker geeft 450 winkels een compleet nieuwe uitstraling, zowel van binnen als van buiten. Het filiaal aan de Amsterdamse Bilderijkstraat mocht aftrappen met het nieuwe concept. De Nieuwste Blokker moet eigentijds, verrassend en vernieuwend zijn.

4. Cor Molenaar maakt meer kapot dan je lief is
De komst van een factory outlet center naar Assen kan volgens Cor Molenaar bijdragen aan de revitalisering van de binnenstad. Op de inhoud van zijn betoog valt echter heel wat af te dingen, stelt manager belangen & beleid Marcel Evers van INretail in een reactie.

5. Dit vindt Blokker zelf van de Dolle Dagen
De ‘grootste actie ooit’ bij Blokker leverde niet de taferelen op die we van gewend waren van de Drie Dwaze Dagen bij de Bijenkorf. ‘Geen slagveld’, schrijft het NRC. ‘Grotendeels mislukt’, concludeert De Telegraaf. De geplande omzet zou volgens die laatste krant nog niet voor de helft zijn behaald. Maar wat vindt de retailer eigenlijk zelf van zijn eerste editie van de Dolle Dagen? We vragen het aan formule- en marketingdirecteur Robert Bohemen.

6. Het aanvalsplan van Inge van Kemenade
Wie begint er anno 2016 nog een warenhuis in Nederland? In elk geval geen enkele spreadsheetdenker of risicomijdende manager, zegt Rupert Parker Brady. “Niemand, behalve een ondernemer die uit hetzelfde hout is gesneden als Roland Kahn.” Hij zet in overleg met eigenaar Inge van Kemenade het aanvalsplan van Topshelf op hoofdlijnen uiteen.

7. Hoe Blokker weer de koning van het huishouden wordt
Als retailliefhebber, strateeg en concepter blijft Roderik Visser zich verbazen over de gemiste kansen in de winkelstraten. Zo laat de nieuwe uitstraling van Blokker de kracht van de formule niet spreken, stelt hij. De winkelketen heeft echter nog alle potentie. “Daarom moet Blokker weer ‘de koning van ons huishouden’ worden.”

8. Wat als Hudson’s Bay er met V&D vandoor gaat?
Cool Investments was lange tijd de enige overgebleven kandidaat voor V&D. De investeringsmaatschappij van Roland Kahn voerde exclusieve gesprekken met de curatoren over een doorstart, maar had concurrentie van Hudson’s Bay. De Canadezen hadden geen interesse in het merk V&D, maar wel in zijn locaties. Daarom probeerde het concern zonder tussenkomst van de curatoren overeenstemming te bereiken met de verhuurders van de winkelpanden.

9. Topshelf, de nieuwe V&D?
De voormalige warenhuizen van V&D vinden stukje bij beetje nieuwe huurders. Daarbij gaat om delen van het pand, zoals Decathlon en Zara in Den Haag en Leeuwarden, veel onbevestigde deals en na veel gespeculeer ook Hudson’s Bay. Eén partij liet er geen gras over groeien: Topshelf.

10. Vijf redenen waarom Blokker geen V&D is
De angst bij het grote publiek zit er goed in. Na de ontslagen bij Blokker en Xenos en het sluiten van de winkels van Cook&Co werd een recordverlies bekendgemaakt. Toch hoeven we volgens ceo Casper Meijer en cfo Jeroen Visser niet bang te zijn dat het concern V&D achterna gaat. Waarom niet?