Zo veroveren robots de retail

Zo veroveren robots de retail

Een robot die een kop koffie voor je inschenkt of je naar het juiste product in de winkel brengt. Maar ook varianten die de kassa bemannen, een pizza bereiden of producten uit het magazijn halen. Steeds vaker duiken robots met verschillende doeleinden op in en rond winkels. Twaalf voorbeelden.

Cafe X

Cafe X heeft een kiosk geopend in San Francisco waar koffie wordt geschonken door een robot. Klanten kunnen hun order plaatsen via de aanwezige tablets, of hun eigen smartphone.

Lawson

Lawson test in Japan een kassarobot die producten in een winkelmandje automatisch aanslaat en in een tas verpakt. De oplossing Reji Robo (een afkorting van register robot) van Panasonic wordt momenteel getest in een gemakswinkel in Osaka, tevens de thuisbasis van de Japanse elektronicagigant.

Ocado

Fruit en groente pakken is een belangrijk onderdeel van het werk van de vierduizend medewerkers in de distributiecentra van Ocado. Maar hoe lang nog? Deze potentiële vervanger wordt momenteel getest.

Domino's

Drones of robots. Waarom niet gewoon allebei? Het lijkt moeilijk voor te stellen, maar als we topman André ten Wolde van Domino's Benelux mogen geloven rijden deze autonome wagentjes dit jaar nog door de Nederlandse straten.

Lowe's

Deze autonome robot moet klussers helpen in het vinden van de benodigde producten. Ook helpt hij het menselijke Lowe's-personeel met het te woord staan van de klant.

Solebox

Sinds kort ook te bewonderen in Amsterdam: sneakerwinkel Solebox, inclusief robot die de schoenen uit het magazijn pakt. Klanten kunnen op een scherm invoeren welke schoenen ze willen passen en in welke maat, waarop de robot de doos uit het magazijn pakt en aan de klant geeft.

Zume Pizza

Domino's mag dan pizza's bezorgen met een robot, Zume bereidt ze er ook mee. De start-up wil een volledig geautomatiseerde concurrent voor Domino’s en Pizza Hut worden, zonder menselijk personeel.

Tally

Voor zover bekend heeft nog geen enkele grote supermarktketen deze Tally omarmd. Als dit een succes wordt, is de vakkenvuller over een tijdje wellicht een uitgestorven beroep. De robot wordt in een aantal Amerikaanse winkels getest.


AlpStories

Ook het personaliseren van beautyproducten is een taak die prima door een robot kan worden uitgevoerd, weet AlpStories. De Sloveense retailer heeft daarvoor Balthazar in dienst, die ter plekke verzorgingsproducten maakt van de ingrediënten die de klant zelf uitkiest.

Adler

Voorraadbeheer in winkels moet toch efficiënter kunnen, dacht het Duitse techbedrijf MetraLabs. Met het ontwikkelen van de robot Tory is dat gelukt, en hoe. De robot werkt tien keer sneller dan menselijk personeel en zijn volledig geautomatiseerde werkdag kan achttien uur duren. De Duitse modeketen Adler is er al mee aan de slag gegaan.

Carrefour

De humanoïde robot Pepper kan natuurlijk niet ontbreken. Diverse retailers experimenteerden er al mee, waaronder vanHaren kortstondig in Nederland. Carrefour heeft de Pepper voor langere tijd in dienst genomen, naar eigen zeggen vooral voor entertainment.

Google

Mooi, die rijdende bezorgrobots. Maar hoe moet het met trappen en stoeprandjes? Als het aan Google ligt, is de toekomst aan de lopende bezorgrobot.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!

Dit artikel krijg je cadeau. Lees alles van RetailTrends voor slechts € 10,- (eerste maand).

Word member Of log in