​Appdate: Japanse tegenhanger van Amazon Go

​Appdate: Japanse tegenhanger van Amazon Go

Met de groei van m-commerce schieten ook apps als paddenstoelen uit de grond. Retailers houden het vaak niet bij één mobiele applicatie, terwijl niet-retailers toepassingen introduceren die niet zouden misstaan bij grote winkelketens. RetailWatching geeft wekelijks een overzicht van drie apps die meer dan de moeite waard zijn. Deze week apps van Primo, H&M en Plus.

Primo
Een winkel in lopen, de dingen die je wilt hebben aanwijzen en weer vertrekken, terwijl je butlers de rest regelen. Die manier van winkelen is niet voor iedereen weggelegd, maar de Japanse startup Primo wil die met zijn nieuwe app wel benaderen. De butler wordt in dit geval vervangen door een smartphone, waarmee je QR-codes van producten kunt scannen. De aankoop is daarmee direct afgerond, dus wachten in de rij voor de kassa is niet meer nodig. Negentig retailers in Japan maken al gebruik van de app, waaronder Bang & Olufsen.

Het systeem doet denken aan de Amazon Go-supermarkt, waarbij klanten zelfs niets hoeven te scannen. Het systeem met QR-codes is volgens Primo goedkoper en eenvoudiger te implementeren. Bovendien worden QR-codes in Azië veel algemener gebruikt dan in Europa en de Verenigde Staten.

H&M
H&M-label Ivyrevel komt met jurk ontworpen op basis van data. Daarvoor werkt het samen met Google, dat een bijbehorende app ontwikkelt. De app houdt bij waar iemand zich begeeft, wat voor weer het daar is en of het een formele of casual setting is. Op basis daarvan wordt een jurk ontworpen die qua materiaal en design past bij de plekken waar de potentiële drager vaak komt. Ivyrebel wil de jurk later dit jaar voor 99 dollar op de markt brengen.


De app maakt gebruik van Google’s Awareness API, die alle sensors op een smartphone gebruikt. Zo kan hij detecteren of iemand loopt of rijdt, worden signalen van beacons opgepikt, weet hij of iemand oordopjes in heeft en onthoudt hij weersomstandigheden. In de jurk zelf zit voor zover bekend geen technologie verwerkt.

Plus
Plus is begonnen met een pilot digitaal sparen via zijn app. Klanten kunnen daarmee sparen voor keukenaccessoires. Bij de kassa in de tien deelnemende winkels moeten ze aangeven dat ze via de app willen sparen. Ze krijgen dan een bon met een speciale streepjescode. Als ze die scannen met de spaarkaart in de app, worden de zegels direct bijgeschreven.


Sommige Plus-ondernemers zijn inmiddels benaderd door Solutions4Retail een externe partij die een vergelijkbaar programma aanbiedt, weet Distrifood. De directie van de winkelketen ziet dat liever niet. “Het initiatief van Solutions4Retail kan mogelijk gaan conflicteren met initiatieven die we in de loop van dit jaar zullen aanbieden vanuit de Plus-app”, aldus commercieel directeur Eric Leebeek.