Zo ziet het Zusje van Tuunte eruit

De eerste franchisevestiging van Tuunte is vrijdag geopend in Maassluis. De winkel draagt de naam Zusje van Tuunte, een formule die het moederbedrijf vorig jaar ‘per toeval’ introduceerde. “We hadden een grote winkel in Doetinchem op een locatie waar we niet blij werden. Maar toen we de huur hadden opgezegd om te verkassen, vielen er door faillissementen van V&D, Macintosh en Perry Sport gaten in de winkelstraat en wisten we niet wat we daarmee moesten. We hebben toen een klein winkeltje van 150 vierkante meter gehuurd op een goede locatie. Dat hebben we Zusje van Tuunte genoemd, omdat er alleen volwassen vrouwenkleding wordt aangeboden. Die winkel draait inmiddels de hoogste omzet per vierkante meter”, aldus directeur Louis van Andel.

De nieuwe formule leent zich voor franchising, zei Van Andel vorig jaar al in RetailTrends. Destijds werden al de eerste gesprekken met potentiële franchisenemers gevoerd. “Ik geloof niet in het traditionele franchiseconcept, maar dat er over en weer overleg moet zijn. Hoe de winkel eruit komt te zien hangt af van de locatie.”

In Maassluis is dus gekozen voor Zusje van Tuunte. De formule past volgens Van Andel ‘goed in een winkelcentrum als Koningshoek, met een groot en divers winkelaanbod en veel aanloop’. De modeketen voert een eigenzinnige koers, stelt hij. “Stukje bij beetje veranderen we van een traditionele retailer in een creatief bedrijf.” Tuunte ontwerpt onder meer sinds 2015 eigen kledingcollecties. Alleen met krachtige, onafhankelijke productontwikkeling denkt hij een eigen identiteit te kunnen creëren. “Daarmee denken wij ook in Maassluis ons plekje veroveren tussen alle andere kledingzaken.”

Tuunte heeft de ambitie om onder meer via franchising uit te groeien tot een landelijke speler, vertelde directeur Louis van Andel vorig jaar al in RetailTrends. De Achterhoekse kledingketen is ‘te groot voor een servet en te klein voor een tafellaken’. Er zijn nu zo’n veertig winkels, maar dat moeten er zeventig tot honderd worden. Tuunte is inmiddels een zoektocht gestart naar ‘powervrouwen of -mannen met stevige ondernemersambities'. “We hebben grote plannen voor vestigingen elders in Nederland”, aldus Van Andel.