Appdate: Een hulpje bij verantwoord shoppen

Appdate: Een hulpje bij verantwoord shoppen

Met de groei van m-commerce schieten ook apps als paddenstoelen uit de grond. Retailers houden het vaak niet bij één mobiele applicatie, terwijl niet-retailers toepassingen introduceren die niet zouden misstaan bij grote winkelketens. RetailWatching geeft wekelijks een overzicht van drie apps die meer dan de moeite waard zijn. Deze week apps van Rabobank, Aspiration en Tommy Hilfiger.

Rabobank
Vraag een gemiddelde retailer naar zijn concurrenten, en het antwoord luidt: ‘daar houden wij ons niet mee bezig, we kijken naar onszelf’. Maar zeker wat kleinere spelers zijn stiekem natuurlijk best benieuwd naar hoe hun branchegenoten het doen. Een nieuwe Rabobank-app kan daar wellicht bij helpen. Daarmee kunnen ondernemers via hun internetbankieren-app inzicht krijgen in de – geanonimiseerde – resultaten van vergelijkbare bedrijven.

De app wordt in eerste instantie getest onder melkveehouders, maar moet later ook beschikbaar worden voor bakkers en andere mkb-bedrijven. Via bankrekeningen en jaarverslagen beschikt de Rabobank over veel economische data van klanten, legt directeur food & agri Ruud Huirne uit aan het Algemeen Dagblad. “Wij weten precies hoeveel boeren betalen voor bijvoorbeeld diervoeders. Die gegevens kunnen ondernemers helpen slimmere beslissingen te nemen over hun bedrijfsvoering.”

Aspiration
Een tijdje terug lichtten we in deze rubriek al de Boycott Trump-app uit, waarmee consumenten bewust ‘Trumploos’ kunnen winkelen. Uit de koker van startup Aspiration komt nu een app om op een breder terrein je impact tijdens het shoppen in de gaten te houden: de Aspirtation Impact Measurement (AIM). De app kent grote retailers scores toe op basis van hun bedrijfsvoering.


Retailers worden beoordeeld op twee criteria. De eerste is ‘people’, waarin onder meer rekening gehouden wordt met gendergelijkheid en omgang met lgbt-werknemers. De tweede is ‘planet’, waarin milieuvriendelijkheid en duurzaamheid onder de loep genomen worden. Gebruikers kunnen via de app de ‘score’ van hun aankopen van de afgelopen maand bekijken, en krijgen op basis daarvan ook zelf een score toebedeeld.

Tommy Hilfiger
Tommy Hilfiger heeft voor het eerst een shoppingapp gelanceerd gericht op de Europese markt. Daarmee is het onder meer mogelijk om direct te winkelen vanuit de Instagram-feed van het merk. Ook het loyaliteitsprogramma Hilfiger Club geïntegreerd in de app. Leden daarvan kunnen daardoor via de app inloggen en gepersonaliseerde berichten, promoties en uitnodigingen voor events ontvangen.De applicatie maakt het verder mogelijk om in de winkels barcodes te scannen om de online beschikbaarheid te controleren of een verlanglijstje samen te stellen. De app is beschikbaar in zeventien landen waaronder Nederland, en is de eerste op Europa gerichte applicatie van het modemerk.