Nederlandse winkelstraat flink geïnternationaliseerd

Nederlandse winkelstraat flink geïnternationaliseerd

Het aantal winkels van buitenlandse retailers is tussen 2005 en 2016 met zestig procent gestegen. Het aantal Nederlandse vestigingen nam in dezelfde periode juist met zestien procent af. Dat blijkt uit het jaarlijkse rapport van vastgoedadviseur Cushman & Wakefield over de retail.

Uitgedrukt in winkelvloermeters is de internationalisering volgens Cushman & Wakefield ‘nog veel omvattender’. De footprint van internationale ketens is in de afgelopen elf jaar met 161 procent toegenomen en die van nationale ketens met negentien procent gedaald.

Buitenlandse toetreders zijn vooral actief in de branches kleding, schoenen, sieraden en huishoudelijke en luxeartikelen. In vrijwel alle branches nam het aantal Nederlandse retailers af en steeg het aantal internationale retailers. 

De internationalisering is volgens de vastgoedadviseur geen proces dat zich in alle winkelsteden even snel voltrekt. In steden onderling zijn grote verschillen zichtbaar. Amsterdam is met een aandeel van twintig procent aan internationale winkels veruit de meest internationale winkelstad. Rotterdam volgt met nog geen tien procent op de tweede plek.

Het aantal winkels van buitenlandse formules in Amsterdam is tussen 2005 en 2016 verdubbeld, terwijl het aantal vierkante winkelmeters met liefst 249 procent toenam. Internationale retailers kiezen uit een select aantal winkelsteden veelal de beste winkelstraat, constateert Cushman & Wakefield. ‘De druk op dit vastgoed neemt hierdoor toe. Hoewel over het algemeen de huurprijzen zijn gedaald, blijven huurprijzen op de allerbeste locaties in grote steden hoog of stijgen ze zelfs weer’, luidt het rapport.
 

Reacties

Laatste nieuws

RetailTrends