Al het goede komt uit het zuiden

Door Dirk Mulder
Sectormanager food en retail bij ING

Al het goede komt uit het zuiden. Met dat uitgangspunt in ons achterhoofd bezochten wij afgelopen maand het zuiden van ons land, op zoek naar onderscheidende (retail)concepten in food. Blurring, vers en beleving vormden deze dag het centrale thema.

Beej Benders
’s Ochtends vroeg om negen uur startten we bij Beej Benders in Venlo. Hét vernieuwende concept van supermarktondernemer Geert Benders met een assortiment producten die je in de reguliere supermarkt juist niet terugvindt, zoals vis op ijs, tapas, sushi en een eigen bakkerij. Een concept op de scheidslijn van horeca, supermarkt, speciaalzaak en productie. De winkel is ontstaan uit de vaste overtuiging van de ondernemer dat het huidige verdienmodel van de supermarkt eindig is en dat het dus anders moet. En kan, naar nu blijkt. Wat een winkel! De passie en plezier spat er van af met heerlijke versafdelingen (waaronder de visafdeling), de productie van brood en vlees, eigen koffie en veel ruimte voor horeca. De horeca zorgt nu al voor veertig procent van de omzet. Verder natuurlijk veel lokale producten, een uitgebreide tapas afdeling en de mogelijkheid om op de eerste verdieping (kook)cursussen te volgen, zoals de cursus asperges maken. En dan wordt binnenkort mogelijk nog een ambachtelijke brouwer en cider aan de winkel toegevoegd. Een echte aanrader.

Die 2 Brüder von Venlo
Als je in Venlo bent is het even oversteken naar Die 2 Brüder von Venlo. Een totaal andere beleving dan Beej Benders en met name gericht op onze Duitse buren. Het parkeerterrein voor de deur staat dan ook vol zwart-witte nummerborden. De winkel zelf is nodig aan een opknapbeurt toe en het assortiment is opmerkelijk: met name koffie en nog eens koffie, blikjes drank, chocolade, rookwaren en drogisterijartikelen. De signing van de versafdelingen – net als overigens alle artikelen – is in het Duits. Vooral de visafdeling is opmerkelijk groot, met heel veel vis op ijs. En bij de kassa zie je winkelwagens volgeladen met eerder genoemde producten.


Jan Linders
Volgende stop was de Jan Linders in Velden. Jan Linders wint al jaren achtereen het GfK Versrapport en de nieuwe formule zou nog meer inzetten op vers en lokaal. Eerlijk gezegd viel de winkel ronduit tegen, en dan heb ik het niet alleen over de vele lege schappen. Het verseiland en de overige versafdeling waren niet uitzonderlijk en ik vond het personeel nou niet echt Limburgs gastvrij. Wat dat betreft heb ik veel betere winkels gezien.

Real Markthalle
De Real Markthalle in Krefeld (officieel niet het zuiden van ons land) was mij aangeraden door verschillende Jumbo-ondernemers en absoluut de moeite waard. Een winkel met een omvang die wij in Nederland niet kennen en een combinatie van horeca, food en non-food. De versafdelingen waren de absolute blikvangers en daarmee de moeite waard. Wat een aanbod van verse producten, zowel de meer gangbare en bijzondere producten. Allemaal van uitzonderlijke kwaliteit. Vooral de vleesafdeling, groente en fruit en brood afdeling zagen er geweldig uit. Je kan daar uren ronddwalen en kijkt je ogen uit. Eten wat je daar koopt, kan je in het bijbehorende horeca gedeelte nuttigen. Helaas viel de door mij gekochte snelle lunch wat tegen.

La Place
Ter afsluiting van de dag nog even een kop koffie bij het nieuwste concept van La Place in het Piazza Center in Eindhoven. La Place is altijd een voorloper geweest in de horeca. Maar eerlijk gezegd vond ik het concept de laatste jaren wat sleets. Dit is te begrijpen gezien de recente historie, maar de overgang naar Jumbo zou de formule weer moeten laten swingen. En dat zou ik in Eindhoven Piazza terug moeten kunnen zien. Nou, mwah. De locatie is moeilijk vindbaar (op de tweede verdieping van Piazza Center) en de versbeleving ziet er goed uit, maar ik mis de ‘echte’ vernieuwing. Jammer was ook de wat chagrijnige dame achter de verscounter. Niet echt horecabeleving. De koffie was dan weer prima. Over het algemeen een prettige afsluiting van een inspirerende dag.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Lees ook

Alle artikelen

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!

Dit artikel krijg je cadeau. Lees alles op RetailTrends voor slechts € 31,25 per maand.

Word member Of log in