Redt TK Maxx het nu wel in Nederland?

TK Maxx verdween begin deze eeuw na een verblijf van slechts drie jaar uit de Nederlandse winkelstraten. Maar in 2015 begon de Amerikaanse off-price keten aan een comeback, ditmaal vastbesloten meer succes te boeken. Nog dit jaar opent de retailer een tweede winkel in Rotterdam, terwijl het ook al twee vestigingen heeft in Amsterdam en in verschillende andere plaatsen. Heeft TK Maxx nu wel kans van slagen?

TK Maxx maakt onderdeel uit van het Amerikaanse TJX Companies, dat internationaal zeven verschillende winkelformules voert. De grootste is veruit TJ Maxx, dat met zo’n twaalfhonderd winkels in alle staten van de Verenigde Staten te vinden is. Die formule is in principe dezelfde zoals wij die kennen in Nederland, afgezien van het feit dat de J een K is. Onder de naam TK Maxx heeft het retailconcern ruim vijfhonderd winkels in zes Europese landen, namelijk het Verenigd Koninkrijk, Ierland, Duitsland, Polen, Oostenrijk en Nederland. Bovendien zijn onder die naam zo’n 35 vestigingen te vinden in Australië. Alles bij elkaar is TJX, dat verder formules als Marshalls, Homegoods en Homesense voert, goed voor ruim 3800 winkels in negen landen. Die zijn samen goed voor een jaaromzet van zo’n 33 miljard dollar. Met die cijfers is TJX naar eigen de leidende off-price keten in de wereld.

Nederland maakte in 1998 kennis met TK Max. Nog met één X, om juridische problemen met het toen nog alomtegenwoordige Mexx te voorkomen. De retailer opende winkels in Rotterdam, Alkmaar en Hilversum. Na drie jaren van rode cijfers hield TK Max het echter alweer voor gezien in ons land. Een kleine vijftien jaar later wil de formule het toch nog eens proberen, met name gemotiveerd door het succes in Duitsland, waar rond die tijd zo’n tachtig winkels zijn. In oktober 2015 waagt TK Maxx inderdaad weer de sprong in het diepe, en maakt het in Eindhoven zijn Nederlandse comeback. Niet veel later keert de keten ook terug in Rotterdam. In eerste instantie leek het daar bij te blijven. Een woordvoerder liet destijds aan RetailNews weten zich op de eerste twee vestigingen te focussen, voordat eventuele verdere uitbreiding zou volgen. Maar al snel stelt TK Maxx zijn doelstelling bij: de keten ziet ruimte voor zo’n 25 locaties in ons land. 

Willen en doen zijn twee verschillende dingen, maar vooralsnog is er dit keer niets wat wijst op een snelle aftocht. Na Eindhoven en Rotterdam volgen in een tijdsbestek van ongeveer een jaar locaties in Groningen, Heerlen, Den Haag, twee in Amsterdam en later deze maand ook een tweede in Rotterdam. Zo is TK Maxx nu al twee keer zo groot als het ooit in Nederland is geweest. Met informatie over de verdere plannen in ons land is het concern terughoudend. “Maar TJX Europa heeft zeker groeiambitie en blijft winkels openen door heel Europa”, laat een woordvoerder van de directie desgevraagd weten. 

Geen outlet
TK Maxx verkoopt producten van grote merken met kortingen tot zestig procent op de adviesprijs. Al snel zou je zo’n formule een outletketen noemen, maar dat misverstand helpt de woordvoerder graag uit de wereld. “We zijn absoluut geen outlet. Een outlet verkoopt meestal een lijn artikelen van één fabrikant. Of bijvoorbeeld enkel artikelen van een vorig seizoen. Wij zijn daarin anders, wij bieden merken van duizenden fabrikanten over de hele wereld aan die nu bij onze klanten op de radar staan.” TK Maxx noemt zich, net als al zijn internationale zusterformules, een ‘off-price retailer’. Een nog niet bestaand concept in Nederland, beweert de woordvoerder. “Waarde is voor ons een combinatie van merk, mode, prijs en kwaliteit”, legt hij uit. “Anders dan andere traditionele retailers, gebruiken wij normaliter geen sales, aanbiedingen of andere kortingsmechanieken. Gewoon grote merken en designeritems die altijd tot zestig procent goedkoper zijn dan de adviesprijs en aanzienlijk goedkoper zijn dan diezelfde artikelen in een warenhuis of in de winkelstraat.” 

De eerste lancering in Nederland, eind jaren negentig, was destijds de eerste stap van het concern in Europa. "In die periode waren we niet zo goed voorbereid op die uitbreiding als we nu zijn", zegt de woordvoerder. "Door de jaren heen hebben we substantieel geïnvesteerd in onze mensen, organisatie en het begrijpen van onze consumenten, om een sterke en flexibele Europese business te bouwen." Daarom kijkt TK Maxx ditmaal naar eigen zeggen vooruit naar 'een lange en succesvolle toekomst in Nederland'. Over waar die betere voorbereiding hem exact in zit, wil hij niet al te veel kwijt. Als belangrijk verschil noemde een woordvoerder eerder dit jaar tegen Het Financieele Dagblad dat er nu veel ‘Europeser’ wordt ingekocht, waardoor het assortiment anders is. “We passen producten nu ook aan op de lokale markt. Een vrouwenschoen in maat 42 is hier niet ongewoon, maar in Polen wel.”

Ook door zijn weinig voorkomende formule ziet TK Maxx volop ruimte in ons land. “TK Maxx is een van de weinige fysieke off-price retailers op gebied van kleding en home-artikelen van een significante grootte in Europa”, vervolgt de woordvoerder tegen RetailTrends. “We hebben meer dan twintig jaar ervaring op het gebied van retail in vijf Europese landen. Nederland is ons zesde land en we zijn sinds onze tweede lancering goed voorbereid op de dynamische Nederlandse markt.” Een markt waarin een off-price formule volgens hem prima past. “Nederlanders zijn slimme shoppers met een scherp oog voor kwaliteit, maar houden ook van koopjes. Juist die combinatie, grote merken voor een lage prijs, maakt ons succesvol in Nederland.” 

Inkoop
Naast mode voor het hele gezin vinden klanten bij TK Maxx een breed aanbod van accessoires, reisartikelen, beautyproducten, decoratieve items voor in huis, keukenspullen en een assortiment voor huisdieren. De ‘geheime kracht’ achter het sterk variërende assortiment zijn volgens de TK Maxx-woordvoerder de inkopers. “Zij kopen in bij allerlei verschillende designers, merkeigenaren en fabrikanten. In tegenstelling tot andere inkoopafdelingen, reizen onze inkopers door het jaar de hele wereld over om de scherpste deals te sluiten met verschillende leveranciers. Ze hebben een scherp oog voor opkomende en gevestigde merken, mode en kwaliteit en onderhandelen voor de laagst mogelijke prijs zodat wij het verschil direct kunnen doorzetten naar de klant.”

De gemiddelde TK Maxx-winkel ontvangt meerdere leveringen per week, waarbij elke levering duizenden items bevat. “Ons snel veranderende aanbod creëert de shopervaring van een schattenjacht”, meent de woordvoerder. “Want juist de snelheid en variatie in onze leveringen met verschillende merken, maakt dat klanten elke keer weer pareltjes vinden voor een spectaculaire prijs.” De winkels zijn volgens hem al net zo flexibel als het aanbod. Zo zijn er geen muren tussen de verschillende afdelingen. “Daardoor kunnen we gemakkelijk contracten afsluiten voor nieuwe lijnen en daarmee inspelen op de nieuwste trends en veranderende klantsmaken. We hebben lichte, moderne winkels en een degelijke, ‘geen fratsen’-manier van werken.” Luxe en ‘bijzondere extra’s’ hoef je in de winkels dan ook niet te verwachten, evenmin als een webwinkel. In het Verenigd Koninkrijk is TK Maxx overigens wel online actief. "Dat is een aantrekkelijke route om meer klanten te trekken, ook naar de winkels", aldus de woordvoerder. Hoewel 'altijd gekeken wordt naar mogelijkheden om uit te breiden', zijn er volgens hem geen concrete webwinkelplannen in Nederland.

Ook door de keuze van zijn locaties houdt TK Maxx de prijzen laag, liet een woordvoerder aan het FD weten rond de eerste opening in Amsterdam. De winkels zijn met rond de tweeduizend vierkante meter behoorlijk aan de maat, maar zitten volgens haar niet op de duurste plekken. Zo zit de retailer in Amsterdam aan het Osdorpplein en het Bijlmerplein, in de stadsdelen Nieuw-West en Zuidoost. In de andere plaatsen is het overigens maar de vraag of TK Maxx zoveel aan huur uitspaart. In Den Haag zit de winkel aan de centraal gelegen Grote Marktstraat, op een steenworp van onder meer de Bijenkorf en Primark. Ook de eerste winkel in Rotterdam ligt midden in het centrum, net als de vestigingen in Eindhoven en Groningen. Waar en wanneer we de volgende winkels kunnen verwachten, laat de woordvoerder in het midden. “Maar de eerste winkels zijn heel goed ontvangen door de consument, dus we zijn absoluut aan het kijken om ons aandeel in Nederland te vergroten.”

Reacties 5


Marja Bak 27 aug, 21:00

Na 25 jaar in de UK gewoond te hebben met fantastische TK MAXX winkels ben ik wel teleurgesteld dat in Nederland ik niet online kan winkelen. De winkel in Rotterdam is ook leuk maar vooral het assortiment was groter online. Dat mis ik wel! Maar toch blij dat TK Maxx ook naar Nederland kwam toen ik ook weer hierheen verhuisde. Top :)


Astrid Linger 11 mrt, 23:46

ik geeft 25 punten want jullie zíjn heel goed klantvriendelijk


Mascha Zwaan 8 jun, 08:46

Super mooie artikelen en de prijs is laag. Erg verslavend om daar te winkelen... Een minpuntje ik vind het personeel niet vriendelijk, het is niet uitnodigend om iets te vragen was mijn ervaring


Mening Mag iedereen hebben 15 okt, 09:47

nee van dit soort formules moet je niks verwachten van enig klantenservice. niks voor mij dit soort winkels en als de primark vreselijk alleen al bij het intypen van de naam. dit soort formules hebben de zelfstandige winkeliers het moeilijk gemaakt. anno 2020 is iedereen straks alleen op koopjes uit..


Jacqueline BC 16 jun, 23:16

Geweldige winkel ,Ik heb 10 jaar in Canada gewoond en daar zijn Winners en HomeSense winkels zeer populair .Heb zelfs een tijd bij een Winners winkel gewerkt in Canada ,Nu in Nederland heb ik bijna alle vestigingen van TK Max bezocht ,Erg verslavend om daar te winkelen is een goede uitdrukking ,je vind er super goede deals en mooie produkten

Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Lees ook

Alle artikelen

Meest gelezen


Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!

Dit artikel krijg je cadeau. Lees alles op RetailTrends voor slechts 28,75 per maand.

Word member Of log in