Hoe IKEA zijn talenten koestert

Hoe IKEA zijn talenten koestert

Woonwarengigant IKEA blinkt uit in innovatie en vernieuwingsdrang, niet gehinderd door zijn enorme omvang. Een van de geheimen is het koesteren van talent. En die talenten de ruimte geven zich te ontwikkelen. Soms letterlijk, zoals in de creative hub in Malmö.

De creative hub is het kantoor van het creatieve team van de Zweedse keten. Het kantoor bevindt zich op de vierde verdieping van een eeuwenoud bankgebouw in Malmö. Het interieur komt van de hand van de Zweedse ontwerper Nanna Lagerman. Haar opdracht was om tegemoet te komen aan de verschillende werkstijlen – van workshops en vergaderingen tot aan privéruimtes voor individueel werk. Het onderkomen telt in totaal vijftien ruimtes en een keuken, die allemaal van een ‘eigen karakter, gevoel, kleuren, stijl en uitdrukking’ zijn voorzien. “We wilden ontdekken wat er gebeurt als je een bestuursvergadering hebt in een kamer met muren van multiplex en je op een spectaculaire bank met houten kubussen zit in plaats van aan een tafel”, zegt ze tegen Dezeen.

Voor de vernieuwde hub zijn de bestaande kenmerken van het interieur waar mogelijk hersteld. Zo is de houten parketvloer gelakt en geschuurd en zijn de decoratieve plafonds gerestaureerd en in sommige gevallen van een kleur voorzien. Het meubilair is uiteraard afkomstig van IKEA, soms voorzien van een likje verf. 

De creatieve vergaderzaal is voorzien van whiteboardverf op de muren, zodat de werknemers overal kunnen tekenen en schetsen. Verder is de grote vergaderzaal (zie hoofdfoto) volledig roze gemaakt: van de muren en kozijnen tot de radiatoren, het tapijt en de gordijnen. Zelf de tafel is iets donkerder geverfd voor het contrast, zegt Lagerman. “Achter de gordijnen vind je roze beschilderde kurk om presentaties en inspiratie aan vast te prikken.”

De creative hub van IKEA beschikt verder over onder meer een volledig blauwe leeszaal en een redactieruimte met grijze muren en goudkleurig tapijt om een gemoedelijke omgeving te creëren.

Human Capital in Retail op 12 oktober
Carl Petersson is een van de talenten binnen het woonwarenconcern. IKEA liet hem onder meer meters maken in Japan, terwijl de Zweed nu leiding geeft aan een paar honderd man als storemanager van IKEA Haarlem. Op het event Human Capital in Retail stippelt hij de route uit van blauw-geeltalent, aan de hand van een persoonlijk verhaal. Kijk voor meer informatie over Human Capital in Retail op humancapitalinretail.nl.
 

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!

Dit artikel krijg je cadeau. Lees alles van RetailTrends voor slechts € 10,- (eerste maand).

Word member Of log in