Zo ga je om met piekbelasting in de feestmaand

Zo ga je om met piekbelasting in de feestmaand

Door Joerek van Gaalen
Cto performance bij Computest

Webwinkels maken zich op voor de drukste periode van het jaar. Niet alleen de weken voor Sinterklaas en kerst zijn piekmomenten, ook het naar Nederland overgewaaide Black Friday zal ongetwijfeld voor nieuwe bezoekersrecords zorgen, net zoals het geval was met Singles' Day. Records die voor problemen kunnen zorgen als online retailers onvoldoende inzicht hebben in wat deze piekbelasting doet met de performance van hun platform. Zelfs als ze kunnen opschalen naar de cloud of bepaalde content laten serveren door een content delivery network.  

Doorgaans wordt de hardware-capaciteit gezien als belangrijkste beperkende factor van een webwinkel. Limieten op dit gebied zijn echter heel simpel door te rekenen. Op basis daarvan kun je voorspellen wat de benodigde bandbreedte of CPU-capaciteit is, gerelateerd aan het aantal bezoekers. Mocht hier onvoldoende capaciteit zijn, dan kun je met een cloud-infrastructuur heel makkelijk uitbreiden. Toch brengt dit laatste ook risico’s met zich mee, die in perioden van grote drukte en veel belasting voor vervelende verrassingen kunnen zorgen.     

Beperkingen van configuratie en limieten 
Automatisch schalen in een cloud-infrastructuur betekent namelijk niet dat het systeem de maximaal verwachte belasting altijd aankan. Er zijn immers systeeminstellingen of -grenzen die niet overschreden kunnen worden. Denk aan een maximum van het aantal gelijktijdige connecties met de webservers of databases. Of quota’s op het netwerkverkeer of aantal requests per seconde. Daarnaast kan het gehuurde aantal CPU’s dermate hoog zijn, dat het maximum wordt bereikt waardoor er niet meer automatisch opgeschaald kan worden. Daar wil je op je drukste moment niet tegenaan lopen.

Verminderde performance van systeembronnen
Bij een migratie naar de cloud kan ook de performance van systeembronnen ten opzichte van fysieke systemen verminderen. Als de single core prestaties van een processor dalen, worden de responstijden direct hoger. Daarnaast worden het interne netwerk en de netwerkopslag gedeeld, wat leidt tot mindere prestaties en betrouwbaarheid.

De impact van de locatie van de cloud wordt onderschat
Ook de locatie van de cloud heeft invloed op de performance. De infrastructuur van Amazon bevindt zich bijvoorbeeld in Ierland en die van Rackspace in Engeland. Dat levert automatisch een hogere latency op, ondanks dat de technologie steeds beter wordt en de snelheid van het datatransport toeneemt. Zo kan de applicatie veel interactie hebben met andere applicaties, waarvan de infrastructuur wél in Nederland staat. Dit is een factor die veel impact kan hebben op de responstijden, maar waar niet direct aan wordt gedacht bij het verplaatsen van de infrastructuur naar de cloud. 

Performance-risico’s content delivery network 
Een andere manier om performance-problemen door piekbelasting voor te zijn, is door static resources zoals JavaScripts, afbeeldingen en stylesheets te laten serveren door een content delivery network (CDN). Hiermee worden de eigen webservers ontlast van verkeer zodat de performance van de webshop wordt geoptimaliseerd. Dit kan een belangrijk verschil betekenen in de ervaring van de doorgaans weinig geduldige online shopper.

Beperkingen door limieten & quotas 
Het inzetten van een CDN is ook niet zonder risico’s. Diverse CDN’s hanteren op de achtergrond standaard verschillende limieten en quota’s. Bijvoorbeeld een maximum op het aantal requests per seconde, de gebruikte bandbreedte of quota’s op het netwerkverkeer. Veel van deze instellingen zijn via de portal van het CDN simpel te configureren. Meestal worden deze pas geoptimaliseerd als men er in productie tegenaan loopt. Dit is uiteraard niet iets waar je op het piekmoment van je Black Friday-sales mee geconfronteerd wil worden.

Slechte caching
Een CDN zou je webapplicatie moeten ontlasten door een veelvoud van de requests voor te zijn. Maar afhankelijk van de implementatie, kan het voorkomen dat de objecten door het CDN niet of onvoldoende te cachen zijn, waardoor er nog steeds een serieuze belasting is op de webapplicatie. Niet geoptimaliseerde cache-instellingen kunnen er ook voor zorgen dat het CDN niet optimaal kan cachen en veel moet vragen van de origin. Sommige webapplicaties plakken zogenaamde timestamps aan de URL’s om caching in de browser te voorkomen. Het CDN heeft deze objecten dan ook niet in de cache en zet deze één-op-één door naar de origin. Het is raadzaam er hierbij voor te zorgen dat de browser de objecten niet cachet, maar het CDN wel.

Dit zijn slechts enkele voorbeelden die aangeven dat een cloud-omgeving en een CDN retailers weliswaar veel kunnen bieden op het gebied van capaciteit, schaalbaarheid en snelheid, maar geen garantie zijn voor een honderd procent solide platform. Blijf daarom het platform continu testen zodat je klanten het hele jaar door profiteren van de beste shopervaring.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!

Dit artikel krijg je cadeau. Lees alles van RetailTrends voor slechts € 10,- (eerste maand).

Word member Of log in