RetailTrends 1: LaDress, chatbots en het Amazon-effect

RetailTrends 1: LaDress, chatbots en het Amazon-effect

Toen Simone van Trojen elf jaar geleden bedacht om ‘het perfecte jurkje voor iedere gelegenheid’ te ontwikkelen, had ze niet kunnen dromen waar dat simpele idee toe zou uitgroeien: een merk dat dit jaar waarschijnlijk de magische omzetgrens van twintig miljoen euro doorbreekt. “Vrouwen hebben veel aan hun hoofd, maar wat ze ’s ochtends moeten aantrekken, lossen wij op.”

Acht winkels telt LaDress inmiddels en dit jaar komen er ‘minimaal zes’ bij, waaronder mogelijk in Duitsland en Spanje. Fysieke winkels helpen volgens Van Trojen een breder publiek te bereiken, maar zijn meer dan een uithangbord. “Elke winkel is een volwaardig kanaal en moet bijdragen aan het bedrijfsresultaat.”

Check in bij de ingang en je wordt gelanceerd in de wereld van JOOOS Fitting Room. Met dit concept creëert Alibaba een nieuw winkeluniversum, waarin de grenzen tussen online en offline totaal vervagen. In thematisch ingerichte ruimtes ontdek je onlinelabels, offline te passen in paskamers met – het blijft China – selfie stations.

Als leverancier rechtstreeks verkopen aan de consument, en de supermarkt links laten liggen. Het is een model waar fabrikanten naar snakken. En ondanks dat het Deense platform Shobr ook in Nederland strandde, is er van alles aan de gang. Moeten supermarkten zenuwachtig worden?

Veelbesproken, bejubeld en bekritiseerd. Hoe dan ook, chatbots zijn the next big thing. Bij bol.com handelt Billie inmiddels zo’n twee miljoen gesprekken met klanten af, meer dan alle telefoontjes in het contactcenter. Niels Achtereekte zoekt de plussen en minnen tot op het bot uit.

Amazon is geen ver-van-mijn-bed-show meer. Het Amerikaanse retailplatform is sinds 2014 natuurlijk al een speler op de Nederlandse e-commercemarkt. Onopvallend, dat wel. Maar voor hoe lang nog? Overal ter wereld verplettert Amazon bestaande markten. Wegkijken van het Amazon-effect kan niemand meer. Hoor van onze correspondenten uit Duitsland, China, de Baltische Staten en het Verenigd Koninkrijk wat ons nog meer te wachten staat.

De buzz rond het Internet of Things is je vast niet ontgaan. Maar is het een hype, of een blijvertje? Het Internet of Things lijkt een serieuze kandidaat voor de laatste categorie. Zo zijn er wereldwijd al 8,4 miljard gekoppelde apparaten en in 2020 waarschijnlijk ruim twintig miljard, zo verwacht onderzoeksbureau Gartner. De redactie van RetailTrends geeft zes voorbeelden van het Internet of Things, waar ook retailers niet meer omheen kunnen.

In de nieuwste RetailTrends ook aandacht voor laatste facts & figures over omnichannel, een selfie van Andre ten Wolde van Domino’s Pizza en columns van Hans Verstraaten en leapp-oprichter Rogier van Camp. Het eerste nummer van het nieuwe jaar verschijnt op 9 januari. Ben je al member van RetailTrends? Je ontvangt dan iedere maand het printmagazine van RetailTrends, plus:

•    Toegang tot de digitale editie van het magazine
•    10 extra gebruikersaccounts voor je collega’s
•    Onbeperkt toegang tot RetailTrends.nl
•    Iedere dag het laatste nieuws in je mailbox
•    Toegang tot het volledige archief
•    De mogelijkheid je persoonlijke nieuwspagina samen te stellen

Klik hier voor meer informatie over een abonnement op RetailTrends.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!

Dit artikel krijg je cadeau. Lees alles van RetailTrends voor slechts € 10,- (eerste maand).

Word member Of log in