De culinaire aspiraties van Gucci

De culinaire aspiraties van Gucci

Met de opening van Gucci Garden kan er geen misverstand meer over bestaan dat Florence de thuisbasis van het luxemerk is. Het label had er al sinds 2011 een museum in het historische Palazzo della Mercanzio, maar heeft daar nu een restaurant en een winkel aan toegevoegd.

De opening van Gucci Garden was onderdeel van mannenmodebeurs Pitti Uomo. Het ontwerp komt uit de koker van creatief directeur Alessandro Michele. Op de benedenverdieping is een 'bazaarachtige' winkel te vinden waar exclusief voor Gucci Garden ontworpen items worden verkocht. Verder zijn verspreid over de begane grond en eerste verdieping nieuwe expositieruimtes toegevoegd, met de namen Guccification, Paraphernalia, Cinema da Camera, De Rerum Natura en Pehemera. In iedere ruimte staat een bepaald deel van de historie van het merk centraal.

De opvallendste toevoeging is het restaurant Gucci Osteria op de begane grond. Niemand minder dan driesterrenchef Massimo Bottura is er de chef-kok en zal er Italiaanse klassiekers met een internationale twist bereiden. Het restaurant wordt gedomineerd door groentinten, terwijl de tekst van een vijftiende eeuws carnavalslied van de Medici-familie op steentabletten aan de muur te bewonderen is. "Het restaurant is een herinnering aan het feit dat Florence altijd een plek voor culturele uitwisseling is geweest, vooral tijdens de Renaissance", aldus Bottura.

Gucci Garden is sinds deze week geopend voor publiek. Om zijn toewijding aan Florence te benadrukken, geeft Gucci de helft van de inkomsten uit de entree voor de expositie aan een stichting voor het behoud van de binnenstad.