Appdate: Letgo gaat een stapje verder

Appdate: Letgo gaat een stapje verder

Met de groei van m-commerce schieten ook apps als paddenstoelen uit de grond. Retailers houden het vaak niet bij één mobiele applicatie, terwijl niet-retailers toepassingen introduceren die niet zouden misstaan bij grote winkelketens. RetailTrends geeft wekelijks een overzicht van drie apps die meer dan de moeite waard zijn. Deze week apps van Maje, Letgo en Too Good To Go.

Maje
Het Franse modebedrijf SMCP gaat voor een ‘premium digital instore experience voor zowel de medewerker als klant’. Daarom is er een app gelanceerd bij dochterbedrijf Maje, waar zowel het personeel als het winkelend publiek gebruik van kan maken. Het personeel kan met tablets onder meer de beschikbaarheid van producten checken, zowel online als in nabije vestigingen. Verder kunnen ze met de app bestellingen bij klanten laten thuisbezorgen en aankopen in de winkel afronden. Ook klantinformatie, zoals hun online aankoopgeschiedenis en de inhoud van het winkelmandje, wordt inzichtelijk.

Klanten kunnen de app op hun beurt gebruiken om door branded content te scrollen. Ze vinden er onder meer Instagram-posts, nieuws en de laatste trends volgens Maje. De moderne winkelervaring gaat veel verder dan de transactie, stelt oprichter en ceo Nitin Mangtani van PreditSpring, dat de technologie heeft ontworpen. “Het draait om het bouwen van een relatie met de klant en het bieden van een concierge gedreven ervaring.” De app is beschikbaar in alle zestig winkels van Maje in Frankrijk, de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk.

Letgo
‘De nieuwe app om te kopen en te verkopen bij jou in de buurt’. Zo werd Letgo vorig jaar groots aangekondigd in Nederland. De sociale marktplaats stelt gebruikers in staat het aanbod van vrienden en hun vrienden te zien, met hen te chatten en deals te sluiten via de app. E-mails en telefoongesprekken zijn daarmee verleden tijd. Tientallen miljoenen consumenten wereldwijd hebben de gratis app al gedownload, sinds de lancering in 2015. Afgelopen herfst werd het tweehonderdmiljoenste item te koop aangeboden.

Vooral in de Verenigde Staten is Letgo populair. Speciaal voor Amerikaanse consumenten is de app uitgebreid met een nieuwe categorie: wonen. Gebruikers kunnen nu ook huizen, appartementen en ander vastgoed aanbieden via de marktplaats. Wie een kamer wil verhuren, neemt een paar foto’s, vult wat belangrijke informatie in en zet de advertentie online. “We zien het als een natuurlijke evolutie van een grote en gevarieerde marktplaats als de onze”, aldus medeoprichter Alec Oxenford. “We hebben Letgo ontworpen om gemakkelijk iets in je omgeving te kunnen verkopen wat je niet nodig hebt of te vinden wat je wel nodig hebt, of het nu een snowboard, auto of een tweekamerappartement met uitzicht is.”

Too Good To Go
De van oorsprong Deense startup Too Good To Go is geland in Nederland. In de app kun je tegen een lage prijs overtollig voedsel afnemen bij horeca en winkels. Daarmee moet voorkomen worden dat het eten aan het eind van de dag wordt weggegooid. Wat je bestelt, is bij Too Good To Go niet helemaal duidelijk. Je krijgt een ‘magic box’, waarvan de waarde drie keer hoger ligt dan de kosten. 25 bedrijven in Amsterdam doen inmiddels mee, waaronder Stach en Landmarkt.


Too Good To Go wil met de app een verschil maken in de aanpak van voedselverspilling. “Dat lukt alleen als we samenwerken”, zegt countrymanager Joost Rietveld. “Het is daarom extreem makkelijk voor ondernemers om de app dagelijks te gebruiken en voor klanten elke keer een spannende verrassing om een magic box op te halen.” De startup, die ook actief is in onder meer het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Duitsland, wil op korte termijn uitbreiden naar Rotterdam en Utrecht. Later dit jaar moeten winkels en horeca in de meeste Nederlandse steden in de app zijn opgenomen.