Hoe Lies Mertens haar voetafdruk minimaliseert

Hoe Lies Mertens haar voetafdruk minimaliseert

Lies Mertens is een Belgische ontwerper, die sinds twee jaar handtassen maakt. Afgelopen november gingen in Antwerpen de deuren open van haar eerste winkel, geïnspireerd op het volledig biologisch afbreekbare leer uit haar collectie.

De tassen van Lies Mertens worden omschreven als functioneel, esthetisch en biologisch afbreekbaar. Voor de winkel in de Kloosterstraat kiest ze dan ook voor een minimalistisch design om de ecologische voetafdruk zo klein mogelijk te houden. Flinterdun staal speelt daarbij de hoofdrol, schrijft designtijdschrift Frame. Het ontwerp is afkomstig van het Belgische bureau Atelier Bontekoe van Put, dat voor de kleurstelling een palet van natuurlijke aardetinten heeft gebruikt.

Lies Mertens begon met het ontwerpen van tassen, omdat ze voor zichzelf geen betaalbare, stijlvolle en tegelijk kwaliteitsvolle tas kon vinden om haar laptop en boeken te dragen. Na een cursus leerbewerking in de avondschool, ging de grafisch ontwerper zelf aan de slag. Inmiddels zijn er volgens De Standaard vijf verschillende modellen, in verschillende kleuren en groottes.

De tassen zijn allemaal vervaardigd uit leer, waar geen schadelijke chemicaliën voor worden gebruikt. Er zit een waterafstotende toplaag op, om in te spelen op het ‘Belgische wisselvallige weer’. De tassen worden ontworpen in Antwerpen en door een klein familiebedrijf in Portugal met de hand gemaakt. De flaghipstore van Lies Mertens is geopend van vrijdag tot en met zaterdag en fungeert ook als showroom.