RetailTrends 3: Bagels & Beans, Björn Borg & big brother blockchain 

RetailTrends 3: Bagels & Beans, Björn Borg & big brother blockchain 

Bagels & Beans is de afgelopen twintig jaar uitgegroeid tot een vertrouwde koffie- en lunchstek in veel winkelstraten. Maar de Nederlandse keten, die vaak voor Amerikaans wordt aangezien, wil meer dan een goede kop koffie zetten. Oprichter Ronald Bakker heeft in het maartnummer van RetailTrends over tijdloosheid versus hip zijn, een heilig vertrouwen in franchising en het opvoeden van de Nederlandse horecasector. “Er is in meer kwaliteit en gastvrijheid dan tien jaar geleden. Daarin hebben wij een rol gespeeld.”  

Maar hoe zit dat in het buitenland? Bakker heeft zich in het verleden meer dan eens uitgelaten over honderden potentiele vestigingen het buitenland. De teller staat echter nog altijd op slechts één Duitse locatie, net over de grens in Aken. Wat houdt de expansie tegen? Koudwatervrees, geeft hij toe. Maar daar gaat op zeer korte termijn verandering vertelt de ondernemer tegenover Amnon Vogel. 

Een van de grootste uitdagingen in de fashionbranche gaat niet over een hogere omzet, maar over de transitie naar een circulair model. Eenvoudig is die overgang niet. Emy Demkes vraagt pioniers H&M, C&A en Mud Jeans naar hun aanpak, successen en hindernissen. “We moeten naar end of use in plaats van end of life.”

In zijn boek The Choice Factory combineert de Brit Richard Shotton gedragswetenschap en hapklare marketingideeën, met als doel: meer verkopen. RetailTrends zoomt in een artikelreeks telkens in op een bepaald type gedrag. In deel twee staat pain of payment centraal. Hoe zorg je dat betalen minder pijnlijk voelt voor de consument? 

Als je tien jaar geleden brugklasser was en boven je afgezakte jeans piepte géén gekleurde rand met in koeienletters ‘Björn Borg’ uit, dan hoorde je er niet bij. Terwijl die hype al even voorbij is, wil het Zweedse label bewijzen dat het meer kan dan boxers verkopen. De kop is er volgens Antoine Huizinga (managing director Benelux) af al is er nog een inhaalslag te maken. “Toen grote merken er nog niets mee deden, was Björn Borg hét underwearmerk. Nu heeft ieder zichzelf respecterend label ondergoed als accessoire.”

Stap voor stap de herkomst van producten volgen. Of nepproducten en kwaliteitsschandalen voorkomen. Met blockchain kent de keten geen geheimen meer. Daarom omarmen steeds meer startups en grote jongens de nieuwe technologie. Wat kan big brother blockchain betekenen voor de retail en wat zijn de belangrijkste voordelen?

Een maatpak aanschaffen zonder een winkel te bezoeken, of op de gok online te bestellen? Het kan in de Suittruck, die stopt bij de voordeur. Thuis of op kantoor. RetailTrends’ Niels Achtereekte dook de Suittruck in en vroeg traveling tailor Rutger Vlaming naar zijn concept en nieuwe ideeën. “We kijken naar een soort statiegeldsysteem voor de pakken.”

Samenwerken op logistiek gebied gebeurt nog altijd nauwelijks. Het resultaat: een wildgroei aan bezorgdiensten. De roep om nieuwe logistieke modellen klinkt steeds harder. Nick Möller onderzoekt of er een oplossing voorhanden is. “We zitten aan de grens van de mogelijkheden.”

Minder plastic verpakkingen in de keten, dat willen we allemaal wel. Gesneuvelde initiatieven als Opgeweckt Noord en Bag & Buy bewijzen echter: de praktijk is weerbarstig. Het Tsjechische MIWA denkt te slagen waar andere verpakkingsvrije concepten faalden. De startup biedt een logistieke en technologische oplossing aan alle betrokken partijen bij het verduurzamen van winkelen: de producent, de retailer en de consument.

Het maartnummer van RetailTrends is op 9 maart verschenen. Ben jij ook member van RetailTrends? Je ontvangt dan iedere maand het printmagazine van RetailTrends, plus:

  • Toegang tot de digitale editie van het magazine

  • 10 extra gebruikersaccounts voor je collega’s

  • Korting op een aantal RetailTrends-events

  • Onbeperkt toegang tot RetailTrends.nl

  • Iedere dag het laatste nieuws in je mailbox

  • Toegang tot het volledige archief

  • De mogelijkheid je persoonlijke nieuwspagina samen te stellen

Klik hier om het magazine digitaal te lezen. Nog geen member? Klik hier voor meer informatie.