6x inspiratie voor het internet of things

De buzz rond het internet of things is je vast niet ontgaan. Maar de vraag blijft: is het een hype, of een blijvertje? Het internet of things lijkt een serieuze kandidaat voor de laatste categorie. Zo zijn er wereldwijd al 8,4 miljard gekoppelde apparaten en in 2020 waarschijnlijk ruim twintig miljard, zo verwacht onderzoeksbureau Gartner.

1. Vliegende voorraadchecker
Vorig jaar ontwikkelde het team van het MIT Media Lab RFly een vloot van drones, die in magazijnen rondvliegt om de inventaris te monitoren. De oude, vertrouwde barcode wordt vervangen door RFID-tags die de identificatie versnellen, omdat ze kunnen worden gedetecteerd op tientallen meters afstand – zelfs tot op tien centimeter nauwkeurig. Zodra een product gedetecteerd is, krijgen magazijnmedewerkers een melding op hun portal. De drones moeten inventarisverschillen voorkomen en kunnen snel de locatie van individuele artikelen signaleren, zodat werknemers handig en betrouwbaar de klantbestellingen kunnen afhandelen.


2. Op smaak gebracht
In de BASF-wijnwinkel in Duitsland vinden klanten snel hun favoriete smaken. In de winkel voeren ze hun  voor- en afkeuren op tablets in. De flessen die aan de voorkeuren voldoen, lichten vervolgens op. Het idee erachter: keuzestress wegnemen door alvast een selectie te maken, waardoor de consument niet vele etiketten moet bestuderen voordat hij een besluit neemt. In ruil voor de samengestelde selectie kan de retailer traceren hoe lang de klant besteedt aan het onderzoeken van de fles en of hij het artikel koopt, of toch voor een ander exemplaar kiest. De technologie is gemaakt in samenwerking met Hybris Labs.


3. Kopen met je ogen
MasterCard en Swarovski ontwikkelden voor de Atelier Swarovski Home Decor-lijn een virtual reality shopping experience. De VR-app is gemaakt om shoppers onder te dompelen in een virtuele woonomgeving waarbij ze – vanzelfsprekend – kunnen shoppen. Gebruikers loggen in met hun Masterpass, Mastercards digitale betaalservice. Ze worden uitgenodigd om in het huis ‘rond te wandelen’ en producten te kopen. Daarbij bewegen ze de headset op en neer, en kijken vervolgens naar het winkelmandje rechtsboven in beeld. In de app wordt de shopper via storytelling ook meegenomen in het design- en maakproces.


4. Omarmd door magie
Deels experience, deels een upsell-tool: de Disney MyMagic+-armband wordt alom geprezen als een wearable voor de massamarkt. De slimme MagicBand-armband is gekoppeld aan een My Disney Experience-app voor gasten die een van Disneys pretparken bezoeken. Het biedt niet alleen FastPass+-toegang tot attracties, maar fungeert ook als sleutel voor hotelkamers en faciliteert in eenvoudige, naadloze betalingen. De armband is ontworpen om het gedrag van gasten te volgen en zo de uitgaven een impuls te geven.

5. Persoonlijke billboards
OfferMoments heeft dynamische billboards ontwikkeld die hun reclameboodschap aanpassen aan de voorbijganger. Ze maken van digitale schermen een interactieve ervaring met advertenties op maat. Voor de retail betekent dit bijvoorbeeld: een etalagepop met een sensor die ‘praat’ met de smartphones van voorbijgangers, zodat je ze een gepersonaliseerde advertentie of aanbieding kunt sturen. Of denk aan slimme digitale schermen, die gezichtsherkenning gebruiken om de klant te identificeren en hun weergave vervolgens afstemmen op klantgegevens.

6. Jas als VIP-pas
Labelmaker Avery Dennison experimenteerde vorig jaar met kledinglabels die meerwaarde bieden als VIP-passen. Het Amerikaanse bedrijf werkte hiervoor samen met het New Yorkse modemerk Rochambeau en startup EVRYTHNG om Bright BMBR te creëren – een bomberjack met een geïntegreerde NFC-chip en een gepersonaliseerde QR-code. Het jasje ontgrendelde VIP-ervaringen in New York, persoonlijke tours langs highlights en clubs. Met dit project wilden de partners niet alleen de fysieke en online winkel met elkaar verbinden, maar ook outdoor lifestyle-ervaringen bieden.


Bron: RetailTrends 1

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Lees ook

Alle artikelen

Meest gelezen


Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!

Dit artikel krijg je cadeau. Lees alles op RetailTrends voor slechts 28,75 per maand.

Word member Of log in