Hier geeft Adidas een blik op de toekomst van creatie

Hier geeft Adidas een blik op de toekomst van creatie

Adidas heeft de hardloopschoen AM4NYC uitgebracht, afkomstig uit de Speedfactory in de Verenigde Staten. In die nieuwe fabriek worden schoenen razendsnel geproduceerd via een volledig geautomatiseerd en digitaal productieproces. De opening is gevierd met een tijdelijke ‘lab experience’ in New York.

Voor de hardloopschoen AM4NYC heeft Adidas naar eigen zeggen jaren aan wetenschappelijke sportdata geanalyseerd. Deze gegevens zijn gebruikt in het ontwerp om met een minimaal gewicht, maximale ondersteuning voor de hiel en de middenvoet te geven. De schoen werd eind april gelanceerd en was voor even te proberen in de Speedfactory Lab Experience in Brooklyn. Daar kon het publiek volgens Adidas ‘een glimp opvangen van de toekomst van creatie’. In de pop-up winkel konden ze persoonlijke voetscandata ontvangen, om meer te weten te komen over hun perfecte fit. Ook was het mogelijk een testrun...

Adidas heeft de hardloopschoen AM4NYC uitgebracht, afkomstig uit de Speedfactory in de Verenigde Staten. In die nieuwe fabriek worden schoenen razendsnel geproduceerd via een volledig geautomatiseerd en digitaal productieproces. De opening is gevierd met een tijdelijke ‘lab experience’ in New York.

Voor de hardloopschoen AM4NYC heeft Adidas naar eigen zeggen jaren aan wetenschappelijke sportdata geanalyseerd. Deze gegevens zijn gebruikt in het ontwerp om met een minimaal gewicht, maximale ondersteuning voor de hiel en de middenvoet te geven. De schoen werd eind april gelanceerd en was voor even te proberen in de Speedfactory Lab Experience in Brooklyn. Daar kon het publiek volgens Adidas ‘een glimp opvangen van de toekomst van creatie’. In de pop-up winkel konden ze persoonlijke voetscandata ontvangen, om meer te weten te komen over hun perfecte fit. Ook was het mogelijk een testrun te maken via een interactieve ervaring.

De eerste Speedfactory werd vorig jaar in het Duitse Ansbach in bedrijf genomen. Er wordt onder meer gebruikgemaakt van robots en nieuwe productietechnieken, zoals 3D-printing. Een vergelijkbare fabriek bevindt zich nu ook in Atlanta, Georgia. In de twee fabrieken samen moeten vanaf 2020 jaarlijks een miljoen schoenen van de band rollen.

Adidas heeft als doel om vijftig procent van zijn omzet uit zijn ‘snelheidsprogramma’ te halen. Dat betekent dat producten die ontworpen worden nog in hetzelfde seizoen in de winkels ligt. Het idee is gebaseerd op het fastfashionmodel en moet de producten dichterbij de consument brengen, vertelt bestuurslid Gil Steyaert aan Business Insider. Het grootste deel van de productie vindt nu nog in Azië plaatst.

De Speedfactory is volgens Steyaert een aanvulling op de bestaande productieprocessen. In de fabriek is het bijvoorbeeld mogelijk om de schoenen gedurende het geautomatiseerde productieproces aan te passen. “We kunnen de schoenen afstemmen op het maatwerk dat de klant wil hebben. Dat is het doel: volledige customization, zonder compromissen aan de snelheid.”

Dit is een premium artikel

Verder lezen?

Sluit je net als 2.500 bedrijven aan bij de RetailTrends-community

Slechts €10 voor de eerste maand

Word member van RetailTrends en krijg;
✅ toegang tot alle premium content;

✅ het RetailTrends-magazine (print + online);

✅ net als 40.000 nieuwsbriefabonnees dagelijks het laatste nieuws in je mailbox;

✅ gratis vacactureplaatsingen op RetailTrends Jobs;

✅ korting op RetailTrends-events.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!