RetailTrends 10: Christine le Duc, Praxis en het einde van de kassarij

RetailTrends 10: Christine le Duc, Praxis en het einde van de kassarij

Christine le Duc, bestaat dat nog? Het is misschien wel de meestgestelde vraag aan Audrey van Ham, de nieuwe ceo van de oer-Hollandse, vijftigjarige erotiekwinkel. Educatie en laagdrempeligheid moeten de keten weer op de kaart zetten. Nederlanders lijken namelijk open, tussen de lakens zijn ze nog erg calvinistisch. “Het mag wel wat spannender dan de HEMA-bh.”

Van Ham zat in augustus bij ‘Laat op één’ aan tafel en de sfeer was volgens haar ‘best ongemakkelijk’. “De mannen aan tafel wisten niet goed waar ze moesten kijken”, zegt ze in gesprek met Suzanne Geurts. Van Ham vraagt zich af waarom er nog steeds zo’n taboe heerst rond Christine le Duc, aangezien Hans Hartog vijftig jaar geleden al besloot om de eerste winkel naar hartje Amsterdam te verplaatsen. “Ik zie het als mijn missie om Hans’ dna voort te zetten, vanuit het vrouwelijke perspectief welteverstaan. Je verbaast je hoe clichématig vooral mannen naar ons merk kijken.”

Geen schreeuwerige poespas, maar stijlvolle rust. Het Zweedse fashionlabel Filippa K ziet in eenvoud de remedie tegen stress. En vooral: het middel om de modebranche te verduurzamen. Reinilde van Ekris in gesprek met Cor de Haan, retail director Europe bij Filippa K. “We hebben nooit een sustainability-afdeling opgericht, het beste besluit ooit.”

Iedereen met een beetje marketingskills kan de principes uit de marketingmix opdreunen. Nu consumenten worden overladen met informatie zijn die vier P’s echter niet meer genoeg. Steeds meer merken zetten daarom ook de productverpakking in als extensie van hun brand. We zetten vijf ingrediënten op een rij die daarbij niet mogen ontbreken.

Slimmer en vlotter betalen moet het afrekenleed verzachten. Zelfstandig afrekenen wordt dan ook steeds meer gemeengoed. Fijn voor de haastige klant, maar ook handig om data te verzamelen. In het thema Payments een update van de stand van zaken in kassaland. Ook is er aandacht voor de app van Starbucks – de populairste betaalapp in de Verenigde Staten – en stellen we techexpert en trendwatcher Jarno Duursma zeven vragen over hoe we straks afrekenen.

Identiteitsfraude, hackers die en masse creditcardgegevens stelen en Facebook dat persoonlijke data weggeeft. De witte broodsweken van de consument en digitale technologie zijn voorbij, stelt David Sax, auteur van The Revenge of Analog. Ze snakken naar bordspellen, lp’s en fotorolletjes. Analoog – tastbaar en echt – is helemaal terug.

Wehkamp x BCC, de Bijenkorf x AKO: merken geven het begrip samenwerken een nieuwe dimensie door een complete productcategorie elders onder te brengen. Handig om meer onderscheidend vermogen te bieden, gevaarlijk als zo’n alliantie afbreuk doet aan je eigen merk. “Samenwerken is niet de sterkste kant van retailers. Dat doen ze vooral op basis van opportunisme”, aldus retaildeskundige Rupert Parker Brady.

‘Weg met de riek, pak de muis!’ prijkt op de gevels in steeds meer Chinese dorpen. Alibaba’s platform Taobao brengt de mogelijkheden van internetverkoop naar het platteland. Boerendorpen veranderen in Taobao-dorpen, waar alles e-commerce is en iedereen kan profiteren van de kooplust van consumenten. Onze China-correspondent Sjoerd den Daas neemt een kijkje.

Formido-winkels ombouwen, stadswinkels optuigen en timmeren aan een nieuwe website: doe-het-zelfspecialist Praxis is zelf druk aan het klussen geslagen. Algemeen directeur Joost de Beijer licht de bouwstenen van het project toe. Daarbij komen ook de vele rechtszaken tegen de Duitse nieuwkomers aan bod. Of ze een serieuze bedreiging vormen voor de traditionele Nederlandse spelers, laat hij in het midden. “Maar Hornbach is al heel lang bezig in Nederland en we zijn er allemaal nog.”

Het nieuwste nummer van RetailTrends verschijnt op 5 oktober. Ben jij ook member van RetailTrends? Je ontvangt dan iedere maand het printmagazine van RetailTrends, plus:

  • Toegang tot de digitale editie van het magazine

  • 10 extra gebruikersaccounts voor je collega’s

  • Korting op een aantal RetailTrends-events

  • Onbeperkt toegang tot RetailTrends.nl

  • Iedere dag het laatste nieuws in je mailbox

  • Toegang tot het volledige archief

  • De mogelijkheid je persoonlijke nieuwspagina samen te stellen

Nog geen member? Klik hier voor meer informatie.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!

Dit artikel krijg je cadeau. Lees alles van RetailTrends voor slechts € 10,- (eerste maand).

Word member Of log in