Advertorial: ChannelEngine als slimme stekker naar internationale marketplaces

Advertorial: ChannelEngine als slimme stekker naar internationale marketplaces

De verkoop via marketplaces neemt serieuze vormen aan. Was een aantal jaar geleden de webshop nog het primaire verkoopkanaal online, vandaag de dag zijn dat absoluut de marketplaces (zoals Amazon en bol.com). De consument start zijn zoektocht ook steeds vaker rechtstreeks op een marketplace in plaats van in Google. ChannelEngine biedt retailers, merken en groothandels een slimme stekker om zonder nieuwe infrastructuur hun producten volledig geautomatiseerd via 1 centraal platform op marketplaces te kunnen gaan verkopen.

Het platform van ChannelEngine is vijf jaar geleden opgezet om op een eenvoudige manier te kunnen koppelen met marketplaces. “Retailers, merken en groothandels koppelen vanuit hun bestaande e-commerce of ERP systeem met ons platform,” legt Jorrit Steinz, CEO en founder van ChannelEngine, uit. “Ze hebben vervolgens de volledige controle over de prijsstelling, welke producten ze wel of niet via een marketplace willen verkopen, over de voorraden, productinformatie, etc. Ook de bestellingen die op een marketplace worden gedaan, worden automatisch doorgezet naar de eigen e-commerce of ERP omgeving.”

Gigantische opmars
Volgens Steinz is het meer dan logisch dat marketplaces zo aan populariteit winnen. “Consumenten kunnen heel makkelijk vergelijken en zien bijvoorbeeld in één oogopslag waar ze een product voor de beste prijs en/of tegen de beste service en gewenste snelheid van levering kunnen bestellen. Daarbij hebben ze vaak al een account bij de betreffende marketplace en hoeven ze niet telkens opnieuw in te loggen bij de verschillende webshops. In de Verenigde Staten zijn marketplaces intussen al zo populair dat ze meer dan 50% van de online aankopen vertegenwoordigen. Ook de Duitse consument doet gemiddeld de helft van zijn aankopen online via een marketplace. In Nederland en België is het nog niet zover, maar zijn de marketplaces aan een serieuze opmars bezig. Er komen ook steeds meer platformen bij. Bovendien, de kans dat iemand via een marketplace koopt wordt ook steeds groter, want zelfs als op Google een product wordt gezocht zijn de eerste resultaten meestal afkomstig van een marketplace.”

Crossborder
Het platform van ChannelEngine houdt volledig automatisch de algoritmen bij van de producten die je op een marketplace aanbiedt en vergelijkt deze met dezelfde producten van je concurrenten. Steinz: “Stel je verkoopt producten tegen de laagste prijs en ChannelEngine merkt dat de concurrentie geen voorraad meer heeft, dan worden je prijzen (indien vooraf ingesteld) ook automatisch omhoog bijgesteld om meer marge te kunnen maken. Anderzijds kan een online marketplace voor retailers of merken ook interessant zijn om gemakkelijk restvoorraden te verkopen  in bijvoorbeeld een buurland, zonder dat het ten koste gaat van de omzet of prijsperceptie in eigen land. Het is bovendien een laagdrempelige manier om je kansen in het buitenland te verkennen.” 

Gedistribueerde e-commerce
ChannelEngine is volgens Steinz ook zeer geschikt voor het koppelen met partners of resellers anders dan marketplaces. “Gedistribueerde e-commerce noemen we dat. Ook kunnen onze klanten via ons platform datafeeds leveren aan vergelijkingswebsites om ook daar ‘gezien’ te worden. Het grote voordeel is dat ChannelEngine als een slimme stekker koppelt met de bestaande infrastructuur. Alles wat mist, zoals dynamic pricing, filters op marge/voorraad, bepaalde producten uitsluiten voor verkoop, enz. regelen wij. Zo houden retailers, merken of groothandels volledige controle, zonder zelf dure programmeurs te hoeven inschakelen. En kunnen ze profiteren van extra verkoopkanalen. Verkoopkanalen die e-commerce gaan domineren. Wij rekenen slechts een klein percentage over de gerealiseerde omzet en hebben daarmee hetzelfde belang als de verkopende partij; zoveel mogelijk extra omzet generen via online marketplaces.” 
 
Het team van ChannelEngine heeft jarenlange ervaring met marketplace verkoop en werkt nauw samen met de teams van de marketplaces zelf. Zo is ChannelEngine nauw betrokken geweest bij de herlancering van V&D als marketplace en zijn ze onlangs uitgeroepen tot Gold partner van bol.com. Ook bedrijven zoals Travelbags.nl, Gall en Gall en vtwonen zijn via het platform aangesloten op meerdere marketplaces in verschillende landen en zien de omzet flink groeien. 
 
Neem voor meer informatie, een demo of een strategisch marketplace advies contact op met het ChannelEngine team: www.channelengine.com