Appdate: Videohulp voor wie er niet uitkomt met zijn Billy

RetailTrends geeft wekelijks een overzicht van drie apps die meer dan de moeite waard zijn. Deze week aandacht voor Monoprix dat ook overgaat op kassaloos, de uitbreiding van e-commercemogelijkheden van Instagram en videohulp op afstand van IKEA.

Met de groei van m-commerce schieten ook apps als paddenstoelen uit de grond. Retailers houden het vaak niet bij één mobiele applicatie, terwijl niet-retailers toepassingen introduceren die niet zouden misstaan bij grote winkelketens. RetailTrends geeft wekelijks een overzicht van drie apps die meer dan de moeite waard zijn. Deze week apps van Monoprix, Instagram en IKEA.  

Monoprix 
Ook Monoprix gaat nu grootschalig over op het kassaloos winkelen. De Franse supermarktketen van Casino heeft de dienst monop’easy gelanceerd in vijfhonderd Monoprix en Monop-winkels. Klanten kunnen hierdoor hun producten scannen en kopen met hun smartphone. Om gebruik te maken van de dienst, moeten wel de bankgegevens worden gekoppeld aan de app. Vorig jaar startte het bedrijf een test met de service in een vestiging in Parijs. Tijdens verschillende tests werden diverse methodes geprobeerd. Bij enkele konden bezoekers zonder controle de winkel uit lopen. Bij een andere test wogen de klanten hun winkelmandje af op een met camera’s uitgeruste controleschaal, waarna mobiele betaling pas mogelijk werd. Uiteindelijk heeft de keten ervoor gekozen een rij te introduceren voor het snel controleren van digitale bonnen.

Instagram
Instagram breidt de e-commercemogelijkheden van zijn platform steeds verder uit. Afgelopen week kreeg de app nieuwe functies die gebruikers moeten stimuleren meer te bestellen. Gebruikers hebben nu de optie om producten die worden getoond te bewaren in een ‘shopping selection’. Die vormt een soort boodschappenlijst van favorieten. Voorheen kon winkelen alleen in stilstaande afbeeldingen, vanaf nu is het ook mogelijk te shoppen in video’s. Het winkelpictogram biedt de mogelijkheid om afgebeelde producten te bekijken en meer te weten te komen over bijvoorbeeld de prijs. Ook test het platform een nieuw ontwerp van het shopping tabblad op zakelijke profielen. Wie een bedrijfsprofiel bezoekt, hoeft voortaan enkel op de knop ‘winkel’ te klikken om direct naar alle aangeboden goederen te gaan. 

IKEA
Voor wie er thuis niet uitkomt met het in elkaar zetten van zijn meubels, brengt IKEA de app Samsyn op de markt. Die ondersteunt de klant op vijf geselecteerde gebieden: probleemoplossing, interieurhulp, keukenopvolging, ondersteuning voor smart home en taalondersteuning. Via de app kan een videogesprek worden gestart met een medewerker die deskundig is op het gebied waar de klant hulp nodig heeft. Zo kan de medewerker een klant die vastzit met de montage direct tonen hoe hij verder moet. IKEA wil hiermee gepersonaliseerde hulp bieden.

De app is nog in een experimentele fase en is daarom nog niet voor alle klanten beschikbaar. Iedereen kan de app wel downloaden, maar om hem daadwerkelijk te gebruiken moet IKEA de gebruiker eerst uitnodigen. Er zijn momenteel ongeveer twintig virtuele medewerkers beschikbaar. Het bedrijf heeft de intentie om de app verder te ontwikkelen en in een later stadium volledig uit te rollen. 

Dit is een premium artikel

Verder lezen?

Word member van RetailTrends

€28,75 Per maand

Log in of word member van RetailTrends en krijg toegang tot alle premium content.

Lees ook

Alle artikelen

Meest gelezen