RetailTrends 12: IKEA, Kik, Andrew Jennings, Uniqlo, Scott Galloway en meer

Het decembernummer van RetailTrends staat vol interviews met topretailers, vooruitstrevende merken en uitgesproken experts. We duiken in IKEA’s själl, bespreken de uitdagingen van Kik en luisteren naar de lessen van 'Mr. Warenhuis' Andrew Jennings. Ook gaan we in gesprek met Scott Galloway, Zozo, Pamela Pavliscak, De Vegetarische Slager en Uniqlo.

Karin Gustavsson (IKEA)

Karin Gustavsson (IKEA)

Vanaf dag één vormt creativiteit het kloppend hart van IKEA, dat dit jaar zijn 75e verjaardag viert. “Het is onze ruggengraat geworden”, stelt Karin Gustavsson. Als creative leader faciliteert ze initiatieven om die de lat telkens wat hoger leggen. Een duik in IKEA’s själl, innovatief vermogen en het bewaken van creativiteit.

David Philipoom (Kik)

David Philipoom (Kik)

De komst van een landendirecteur moet Kiks doelstellingen voor ons land eindelijk verzilveren. Grootste uitdaging is misschien wel dat de Duitse textieldiscounter ‘totaal nog niet bekend is bij het overgrote deel van de Nederlanders’, zegt David Philipoom eerlijk. Zijn ultieme doel? Dat ook de shopper zonder krappe beurs de weg naar de prijsvechter vindt.

Masahiro Ito (Zozo)

Masahiro Ito (Zozo)

Gemak en customization worden steeds belangrijker. Niet alleen voor luxe items, maar juist voor basics, voorziet bestuurder Masahiro Ito van Zozo. Het Japanse fashionplatform wordt in hoog tempo actief in nieuwe markten om onlineshoppers zonder gedoe aan kleding in de juiste maat te helpen. Hoe? Iets met een bodysuit met witte bollen.

Scott Galloway (marketingprofessor)

Scott Galloway (marketingprofessor)

Scott Galloway neemt geen blad voor zijn mond. Amazon? Opsplitsen. Kunstmatige intelligentie? Overschat. De gerenommeerde Amerikaanse marketingprofessor heeft meer met tekstberichten, omzetbundels en organic intelligence. Stuk voor stuk aspecten die voor de consument van straks het verschil gaan maken. “Je kunt straks zelfs je knie door Nike laten vervangen.”

Kohsuke Kobayashi (Uniqlo)

Kohsuke Kobayashi (Uniqlo)

Met de komst van Uniqlo naar Amsterdam haalt ons land meer in huis dan de zoveelste modeketen. Het is een kennismaking met Japanse gastvrijheid, normen en waarden en omgangsvormen, stelt coo Kohsuke Kobayashi. Bij die introductie is alles tot in de puntjes geregisseerd. Een gesprek onder toeziend oog van een pr-functionaris, brandmanager en regisseur annex souffleur én tolk. “We hebben niet echt een wittevlekkenplan of strategie voor groei. Die komt organisch, we kijken hoe mensen reageren en zien wel wat er komt.”

Pamela Pavliscak (expert emotioneel intelligent design)

Pamela Pavliscak (expert emotioneel intelligent design)

Nog even en machines herkennen emoties eerder en nauwkeuriger dan mensen. Onze relatie met technologie wordt voor het eerst in de geschiedenis wederkerig, voorziet Pamela Pavliscak. Als expert op het gebied van emotioneel intelligent design wil ze retailmerken en consumenten bewustmaken van de gevolgen van dit scenario, dat realistischer is dan ooit.

Andrew Jennings (warenhuisveteraan)

Andrew Jennings (warenhuisveteraan)

Zijn carrière bracht Andrew Jennings als bestuurder langs warenhuizen als Harrods, House of Fraser, Woolworths, Karstadt en Saks Fifth Avenue. Tot voor kort was hij ook voorzitter van de raad van commissarissen van HEMA. In meer dan vijfenveertig jaar in retail maakte de Brit ingrijpende veranderingen mee, van de introductie van de allereerste supermarkt tot de introductie van de barcode tot de komst van e-commerce. Zijn belangrijkste les: “De consument is niet langer king, hij is een superbeing.”

Jaap Korteweg (De Vegetarische Slager)

Jaap Korteweg (De Vegetarische Slager)

Hij is geen slager, geen levensmiddelentechnoloog en geen chef. Toch is Jaap Korteweg inmiddels acht jaar actief op de markt met zijn vleesvervangers van De Vegetarische Slager. Het ultieme doel van de negende generatie boer: al het dierenvlees vervangen door een plantaardige variant. “Vleesbedrijven hebben er weinig belang bij dat de huidige industrie in stand blijft.”

Het grote interviewnummer van RetailTrends verschijnt op 7 december. Ben jij ook member van RetailTrends? Je ontvangt dan iedere maand het printmagazine van RetailTrends, plus:

  • Toegang tot de digitale editie van het magazine

  • 10 extra gebruikersaccounts voor je collega’s

  • Korting op een aantal RetailTrends-events

  • Onbeperkt toegang tot RetailTrends.nl

  • Iedere dag het laatste nieuws in je mailbox

  • Toegang tot het volledige archief

  • De mogelijkheid je persoonlijke nieuwspagina samen te stellen

Nog geen member? Probeer RetailTrends nu één maand gratis!