Van bakmachine tot magische catwalk: deze retailinnovaties mag je niet missen

Van bakmachine tot magische catwalk: deze retailinnovaties mag je niet missen

Traditiegetrouw vindt in januari in Las Vegas de Consumer Electronics Show (CES) plaats, de grootste tech- en elektronicabeurs ter wereld. Daarbij komen steevast tal van nieuwe tools op retailgebied voorbij. Dit jaar gaat dat van autonome bezorgvoertuigen tot AR-paservaringen en zelfs een broodbaktheater voor supermarkten. Een aantal innovaties op een rij.

Samsung
Samsung heeft de smaak aardig te pakken en lanceert liefst drie nieuwe robots. Een daarvan is Bot Retail, die van het drietal de meeste menselijke trekken heeft. Het apparaat is gericht op winkels en restaurants en fungeert daar als winkelbediende cq. ober, waardoor klanten niet meer hoeven te communiceren met een echt persoon. Zo kan de robot in winkels helpen producten te vinden en verschillende alternatieven vergelijken, allemaal via het grote scherm op de 'buik'. Hij kan bijvoorbeeld nieuwe accessoires voor je horloge aanbevelen of je naar verschillende delen van een winkel leiden. De robot is niet alleen via het scherm te bedienen, maar reageert ook op gesproken aanwijzingen en zelfs op veranderende...

Traditiegetrouw vindt in januari in Las Vegas de Consumer Electronics Show (CES) plaats, de grootste tech- en elektronicabeurs ter wereld. Daarbij komen steevast tal van nieuwe tools op retailgebied voorbij. Dit jaar gaat dat van autonome bezorgvoertuigen tot AR-paservaringen en zelfs een broodbaktheater voor supermarkten. Een aantal innovaties op een rij.

Samsung
Samsung heeft de smaak aardig te pakken en lanceert liefst drie nieuwe robots. Een daarvan is Bot Retail, die van het drietal de meeste menselijke trekken heeft. Het apparaat is gericht op winkels en restaurants en fungeert daar als winkelbediende cq. ober, waardoor klanten niet meer hoeven te communiceren met een echt persoon. Zo kan de robot in winkels helpen producten te vinden en verschillende alternatieven vergelijken, allemaal via het grote scherm op de 'buik'. Hij kan bijvoorbeeld nieuwe accessoires voor je horloge aanbevelen of je naar verschillende delen van een winkel leiden. De robot is niet alleen via het scherm te bedienen, maar reageert ook op gesproken aanwijzingen en zelfs op veranderende gezichtsuitdrukkingen.

Bot Retail (vanaf 1:00)

Procter & Gamble
Met zijn nieuwe innovatie verkent Procter & Gamble de toekomst van beautyretail door fysiek en digitaal met elkaar te laten versmelten. Bij de Future X Smart Store kunnen consumenten hun gezicht laten scannen, waarna ze worden herkend en door de winkel geleid met aanbevelingen die specifiek zijn afgestemd op huidtype en leeftijd. Zo kun je na de huidanalyse bij de Smart Beauty Bar een flesje met een verzorgingsproduct pakken en er via een digitale interface aan de bovenzijde achterkomen of dit je wel of niet aan een mooiere huid zal helpen. Samen met de Future X Smart Store werd ook een nieuwe, slimme verpakkingsfles gepresenteerd. Die volgt het gebruik van je huidverzorgingsproduct thuis en werkt met een bijbehorende app om het huidverzorgingsprogramma eventueel aan te passen. Ook voor zijn merk Gillette kwam Procter & Gamble met iets nieuws: een voorverwarmd scheermesje. De Gillette Heated Razor verwarmt het mesje tot ruim veertig graden, waardoor de huid naar eigen zeggen wordt behandeld alsof het met een warme handdoek is voorverwarmd.

Future X Smart Store

Gillette Heated Razor

Segway
Bezorgrobots kunnen natuurlijk ook niet ontbreken op 's werelds grootste techbeurs. Segway kennen we voornamelijk van zijn elektrische tweewielers, maar met Loomo Delivery duikt de Amerikaanse fabrikant ook in de wereld van de pakketbezorging. Het autonome voertuig is ontworpen om kleine objecten te vervoeren, zowel food als non-food. De robot heeft ruimte voor een volume van zeventig liter en een draagvermogen van vijftig kilo. De autonome bot staat via wifi of 4G in verbinding met internet, waardoor onderweg kaartupdates kunnen worden uitgevoerd en de locatie tot op de minuut kan worden gevolgd. Om ervoor te zorgen dat alles probleemloos afgeleverd, is de robot ontworpen met 'dynamische hindernisvermijding' en kan hij hellingen tot acht graden beklimmen. Met ruim acht uur rijtijd kan Loomo een volledige werkdag mee.

Loomo Delivery

Suning
Suning omschrijft zichzelf als de 'grootste omnichannel retailer' van China. Onder verschillende namen is het concern actief met in totaal zo'n vierduizend winkels en verschillende onlineplatforms. Tijdens CES lanceert Suning een reeks innovaties, waaronder The Magic Runway. Dat is een AR-ervaring voor kledingwinkels die consumenten in staat verschillende outfits virtueel te proberen met enkele handgebaren, zonder uren in de paskamer te moeten doorbrengen. Daarbij hoort ook een 'smart stylist'-optie, die het geslacht en de leeftijd van gebruikers kan detecteren om op basis daarvan outfitaanbevelingen te geven. Verder presenteert Suning de Biu Robot. Deze AI-winkelrobot werkt op basis van emotieherkenning en wordt omschreven als een 'intelligente verkoopautomaat'. De robot kan binnen een bepaald bereik rondrijden met producten en klanten die laten bekijken en proberen. Biu maakt gebruik van weegherkenningstechnologie om te detecteren dat een winkelbezoeker iets heeft gepakt, waarna hij zijn weg weer vervolgt. Klanten kunnen artikelen ook snel afrekenen via de robot door een QR-code op de robot te scannen.

The Magic Runway

JD.com
Gek genoeg is JD.com dit jaar pas voor het eerst officieel aanwezig bij 's werelds grootste techbeurs. De Chinese e-commercereus heeft er zijn nieuwe 'slimme bezorgstations' gepresenteerd. De robots kunnen worden geladen met maximaal dertig pakketten en zelfstandig naar de consument rijden binnen een straal van vijf kilometer. Dat maakt deze oplossing volgens JD.com ideaal voor locaties als universiteitscampussen en appartementencomplexen. De bezorgrobots zijn uitgerust met gezichtsherkenningstechnologie, die de ontvanger snel en veilig toegang tot hun pakket verschaft. De innovatie wordt getest in de Chinese teden Changsha en Hohho.

Smart delivery station

Wilkinson Baking Company
Brood ligt in iedere supermarkt, maar heeft zijn 'emotionele connectie' met de consument verloren. Althans, dat vindt Wilkinson Baking Company. En om die connectie te herstellen, heeft het bedrijf zijn zinnen gezet op technologie. De zogenoemde BreadBot moet klanten een nieuwe reden geven naar de winkel te gaan, omdat het van het bakken van vers brood een heuse theatervoorstelling maakt. De machine mixt alle ingrediënten en schuift het brood met een lopende band de oven in, een automatisch proces dat klanten van dichtbij kunnen aanschouwen. De robot kan 235 broden per dag bakken en lijkt daarmee vooral geschikt voor kleine supermarkten, waar hij ook op een paar plekken al getest is voordat hij op de CES aan de techwereld werd getoond.

BreadBot

FoldiMate
Het opvouwen van kleding zal bij weinigen tot de favoriete activiteiten behoren. FoldiMate moet daarvoor uitkomst bieden. De machine, die eind dit jaar in de winkels moet liggen, kan in vijf minuten 25 kledingstukken opvouwen. Na het plaatsen van een kledingstuk in het apparaat, herkent FoldiMate zelf of het bijvoorbeeld een shirt, broek of handdoek is. De kleding komt er na het opvouwproces in een stapel weer uit. Vrijwel alle kledingmaten zijn volgens FoldiMate geschikt voor de machine.

FoldiMate

Somnox
Al eerder aan bod gekomen op RetailTrends, maar nu ook op de CES aanwezig: de Nederlandse slaaprobot Somnox. De robot is ontworpen aan het Robotica Instituut van de TU Delft in samenwerking met Auping. Somnox helpt mensen met chronische slaapproblemen met ‘in slaap vallen, in slaap blijven en fris wakker worden’. Daarvoor wordt een beroep gedaan op intelligente technologie, die bijvoorbeeld een menselijke ademhaling simuleert. Dat moet ervoor zorgen dat de gebruiker zelf ook rustig gaat ademhalen en ontspant. De slaaprobot past zijn ritme aan op het stadium van de slaap en kan verder rustige geluiden afspelen, die stoppen als de gebruiker in slaap valt. 

Somnox

White Castle
Tot slot een wat vreemde eend in de bijt. Fastfoodketen White Castle zou je misschien niet zo snel op een elektronicabeurs verwachten. Met digitaal heeft het dan ook weinig te maken, met innovatie wel. De retailer heeft de handen ineengeslagen met Impossible Foods, een producent van plantaardige alternatieven voor vlees en zuivel. White Castle is de eerste keten die de nieuwe 'next generation' Impossible Burger mag uitproberen. Het vernieuwde recept doet naar eigen zeggen niet onder voor rundergehakt wat betreft smaak en voedingswaarde. De burger is glutenvrij, bevat geen cholesterol, weinig vet en evenveel ijzer en eiwit als rundvlees.

 

Dit is een premium artikel

Verder lezen?

Sluit je net als 2.500 bedrijven aan bij de RetailTrends-community

Slechts €10 voor de eerste maand

Word member van RetailTrends en krijg;
✅ toegang tot alle premium content;

✅ het RetailTrends-magazine (print + online);

✅ net als 40.000 nieuwsbriefabonnees dagelijks het laatste nieuws in je mailbox;

✅ gratis vacactureplaatsingen op RetailTrends Jobs;

✅ korting op RetailTrends-events.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!