Een kijkje in de creatieve keuken van Space10

Een kijkje in de creatieve keuken van Space10

Space10, het innovatielab van IKEA, opende in 2015 zijn deuren. Het bedrijf dient als platform voor creatieve ideeën over hoe je bijvoorbeeld water kunt besparen en onderzoekt de toekomst van voeding. Daarmee wil het rebelleren en de Zweedse meubelketen blijven uitdagen. Het pas gerenoveerde hoofdkantoor in Kopenhagen is zo ingericht dat deze ideeën optimaal tot uiting kunnen komen.

Bij Space10 lopen ze niet om grote vragen heen, maar gaan ze deze te lijf. Aan de hand van macrotrends – toenemende urbanisatie, demografische veranderingen, politieke en economische veranderingen, gebrek aan natuurlijke hulpbronnen en technologische doorbraken – bekijkt het externe innovatielab van IKEA wat de gevolgen zijn van de verschillende­ ontwikkelingen op samenlevingen en individuen en hoe het woonwarenhuis daarop in kan spelen. Space10 ligt in het hart van Kopenhagens­ Meatpacking district en is sinds eind 2015 een hub voor designers, wetenschappers, makers, kunstenaars en ieder ander die geïnteresseerd is in de vragen die Space10 wil beantwoorden.

Het innovatielab telt drie verdiepingen. Waar elke laag eerder een vaste indeling had, stond met de herinrichting flexibiliteit en dynamiek voorop. De begane grond, nu ook open voor publiek, bestaat nu uit een testkeuken, evenementenruimte en een galerie. 

De eerste verdieping is open en volledig gericht op werkplekken. Met verschillende halfopen ‘cubes’ is er een soort privacy gecreëerd, terwijl het ook uitnodigt tot interactie met collega’s in de cube. 

Voor extra productiviteit, minder stress en een schoner werkklimaat heeft Space10 veel planten in hun kantoor geplaatst. Uit onderzoek is gebleken dat dat de werknemers ten goede komt. Daarnaast is er in het design ook rekening gehouden met natuurlijk licht, wat onder meer zorgt voor een betere nachtrust en een actievere levensstijl.

Wat op de eerste etage bedacht wordt, kan in het laboratorium in de kelder verder worden uitgewerkt. Die ruimte, ook wel ‘The Makery’ genoemd, kan gebruikt worden voor houtbewerking, als ‘tech studio‘ en er is een ‘digital fabrication laboratory.

Twee jaar terug waren we al eens op bezoek bij Space10. Klik hier om het artikel daarover te lezen in het digitale magazine van RetailTrends.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!

Dit artikel krijg je cadeau. Lees alles van RetailTrends voor slechts € 10,- (eerste maand).

Word member Of log in