Vijf vragen aan Changemaker Join the Cup

Vijf vragen aan Changemaker Join the Cup

Koffie verkopen die fairtrade is, maar daarbij ook inzetten op het enthousiasmeren van jonge boeren om de koffiebranche te waarborgen. Dat is kort samengevat de reden dat Ahold Delhaize Coffee Company eind vorig jaar het koffiemerk Join the Cup lanceerde. Het merk behoort tot een van de vijf genomineerden voor de Changemaker in Retail Award die deze week wordt uitgereikt tijdens het evenement Changemakers in Retail in Utrecht. Stephanie Hamilton, trade marketeer, beantwoordt vijf vragen over dit duurzame koffiemerk.

Join the Cup wordt nu nog alleen verkocht door Albert Heijn. Ligt het product straks ook bij andere supermarkten in de schappen?
"We hebben Join the Cup gelanceerd bij Albert Heijn in Nederland maar hebben de intentie om het merk internationaal uit te breiden. Dit kan bijvoorbeeld via de directe partners van Ahold, maar eventueel ook andere retailers als we aansluiting met de markt en consument zien."

Met welk doel is Join the Cup vorig jaar opgericht?
“Ahold Delhaize Coffee Company heeft duurzaamheid hoog in het vaandel en verkoopt honderd procent gecertificeerde koffie, zowel Fairtrade als UTZ. Naast het zorgen voor een eerlijke prijs voor de koffieboeren zijn we op zoek gegaan naar lokale projecten om te ondersteunen. Die vonden we bijvoorbeeld door een samenwerking met een coöperatie van boeren in Peru. De koffiebranche is aan het vergrijzen en met dit project zetten we in op het enthousiasmeren van jonge boeren voor het produceren van koffie om zo te zorgen dat dit vak niet uitsterft. Daarnaast helpt Join the Cup ze om hun koffie duurzaam te telen, zodat deze toekomstbestendig is. Denk bijvoorbeeld aan het planten van schaduwplanten op de plantages om de eigen koffieplanten te beschermen en resistent te maken tegen klimaatverandering.”

Slaat Join the Cup tot nu toe aan bij consumenten?
“We zijn nog maar een klein merk en hebben nog tijd nodig om ons verhaal naar buiten te dragen. We zien wel een toenemende vraag bij consumenten naar duurzame producten en producten met zo’n soort verhaal. Het is dan ook onze ambitie om steeds meer mensen met ons merk te bereiken, te vertellen wie we zijn en wat we doen.” 

Hoe hebben jullie er tot nu toe voor gezorgd dat jullie verhaal de consument bereikt?
“Via onze website en Instagram proberen we zoveel mogelijk bekendheid te verwerven. Ook hebben we recent onlineacties gedaan met Albert Heijn en in samenwerking met Fairtrade displays in de supermarkt gezet. De aankomende tijd is het zaak om nog meer van dit soort acties te doen, zodat ons verhaal bij een grotere groep bekend wordt.”

Er is een opkomst van fairtrade-koffiemerken. Hoe onderscheidt Join the Cup zich hiervan?
“Ten eerste omdat onze koffieboeren bovenop de vaste prijs voor hun productie ook een premie van zeventien cent ontvangen. Daarnaast richten wij ons daarnaast op specifieke projecten, zoals de vergrijzing onder koffieboeren waar ik over vertelde. Hiermee maken wij lokaal het verschil. Vanuit die visie is Join the Cup opgericht.”


Op donderdag 23 mei wordt tijdens het RetailTrends-event Changemakers in Retail de eerste Changemaker in Retail Award uitgereikt. De Changemaker in Retail Award is een initiatief van RetailTrends. Rainbow Collection is inhoudelijk partner.

Reacties 5


An Rooijackers 17 jul, 13:38

Ik vind de koffie van Join the Cup nr. 2 heerlijk. Albert Heijn is gestopt met de verkoop van nr. 2 Is er nog een ander verkooppunt voor deze koffie?


Geert W. 6 okt, 17:02

Zag vandaag dat Join the Cup volledig uit het assortiment van Albert Heijn is verdwenen. Erg jammer dat ze deze lekkere koffiebonen opeens niet meer verkopen. Daarmee is het dus twee jaar na de lancering verdwenen.


Marlies Koppen 10 okt, 08:22

Wij vinden het ontzettend balen dat deze koffie uit het assortiment is gehaald, waarom? Het is naar onze mening de lekkerste koffie die we kennen. Erg jammer hoor.


H. Brugts 11 okt, 14:35

Hier dezelfde conclusie... Ik ben gaan googelen, om een ander verkooppunt te vinden dan AH. Maar de jointhecup website blijkt uit de lucht te zijn. Dus het lijkt erop dat de stekker er helemaal uit is getrokken...
Inderdaad is het erg jammer. Naast dat ik de intense (roze) versie heerlijk van smaak vond. Had het pak ook iets gezelligs.
Ik drink mijn koffie nu vaker thuis en wilde daar een speciaal moment van maken: ik giet de koffie zelf op met gebruik van mijn ook roze :) sixties Melitta setje.
Ik heb in de natuurvoedingswinkel qua smaak wel een heerlijk alternatief gevonden: merk Biocafé, Espresso, Dark Roast, filter coffee!


Inge Weststrate 24 okt, 09:40

Wat vreselijk jammer dat de jointhecup koffie niet meer te verkrijgen is. Wat een heerlijke koffie is het.
Wat is de reden...

Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!

Dit artikel krijg je cadeau. Lees alles van RetailTrends voor slechts € 10,- (eerste maand).

Word member Of log in