De selfie van Jeanine Holscher, operationeel directeur bij Blokker

Jeanine Holscher (54)
Nu: operationeel directeur Blokker Holding
Tot voor kort: interim-directeur Big Bazar
Ook: onafhankelijk, moet soms wachten voor een kudde koeien

Wat was het eerste dat je dacht toen je vanochtend wakker werd?
Lacht: “Nou, ik check op mijn telefoon altijd even de omzet van de voorgaande dag, maar veel tijd om na te denken is er op dat moment niet. Bij ons thuis is het ’s ochtends een race tegen de klok om iedereen op tijd deur uit te krijgen. Ik heb twee kinderen van dertien en veertien jaar die naar school in Amsterdam gaan, een uur fietsen. Als het uitkomt, ga ik ook op de fiets naar kantoor. Ik vind het heerlijk om de dag buiten te beginnen en te genieten van de omgeving. Dan moet ik bijvoorbeeld wachten omdat er een...

Jeanine Holscher (54)
Nu: operationeel directeur Blokker Holding
Tot voor kort: interim-directeur Big Bazar
Ook: onafhankelijk, moet soms wachten voor een kudde koeien

Wat was het eerste dat je dacht toen je vanochtend wakker werd?
Lacht: “Nou, ik check op mijn telefoon altijd even de omzet van de voorgaande dag, maar veel tijd om na te denken is er op dat moment niet. Bij ons thuis is het ’s ochtends een race tegen de klok om iedereen op tijd deur uit te krijgen. Ik heb twee kinderen van dertien en veertien jaar die naar school in Amsterdam gaan, een uur fietsen. Als het uitkomt, ga ik ook op de fiets naar kantoor. Ik vind het heerlijk om de dag buiten te beginnen en te genieten van de omgeving. Dan moet ik bijvoorbeeld wachten omdat er een kudde koeien de weg oversteekt, op weg naar de stal om gemolken te worden.”

Ben je een plattelandsmens of meer een stadsmens?
“We wonen in Baambrugge, een rustig dorpje met veel groen en water. Onze kinderen kunnen voor het huis zwemmen, hoe bijzonder is dat! Tegelijkertijd heb ik de energie en inspiratie van een grote stad als Amsterdam nodig en gelukkig is dat dan ook binnen handbereik. Deze plaats combineert het beste van beide werelden.”

Je was tot voorkort interim-ceo bij Big Bazar en werkt vooral als interimmer. Waarom is dat?
“Ik werk inderdaad al 21 jaar in interim-functies bij allerlei organisaties, zowel binnen als buiten de retail. Daarin zie je mijn drang naar onafhankelijkheid terug. Ik heb van huis uit geleerd om mijn talenten te benutten en zelfstandig te zijn. Mijn moeder werkte bijvoorbeeld ook, terwijl dat destijds niet per se gebruikelijk was als vrouw. Zelf ging ik op mijn 21e werken en ik heb daarna nooit mijn hand nog moeten ophouden bij mijn ouders.”

Wat is voor jou een belangrijke afweging om ergens aan de slag te gaan?
“Ik vind het belangrijk om impact te kunnen maken en een duidelijk mandaat te hebben: ‘wat moet er gebeuren en welke ruimte heb ik om daarvoor te zorgen?’ Verder wil ik mezelf kunnen zijn, verborgen agenda’s houd ik niet van.”

Het aantal vrouwelijke bestuurders binnen retail is dun gezaaid. Hoe is het om als een van de weinige vrouwen in een mannenwereld te werken?
“Ik heb er geen last van, ik denk dat mijn humor en flair me bij potentieel lastige situaties helpen. Ik blijf mezelf en ga me niet mannelijk gedragen, daar schiet je niks mee op. Bij mijn dagelijks werk valt me trouwens niet eens op dat ik een van de weinige vrouwen ben, maar op bijvoorbeeld congressen zie ik vooral witte heren op leeftijd. Jammer, want het is geen representatieve afspiegeling van de samenleving.”

Wat is jouw persoonlijke uitdaging?
“Ik vind het nog weleens lastig om de juiste balans te vinden tussen inspanning en ontspanning. Naast mijn huidige werk vervul ik een aantal adviesrollen en commissariaten. Heel leuke dingen en ik heb veel energie, maar tot rust komen is ook belangrijk. Ik ontspan het beste door inspanning, dus door leuke dingen te doen. Bankhangen is niks voor mij. Laat het maar lekker druk zijn!”

Wat inspireert je?
“Ik word graag uitgedaagd door veel verschillende ideeën en dingen. Er mag veel tegelijk gebeuren. Daar heb ik totaal geen moeite mee. Verder inspireert de natuur me. Ik werk graag in mijn moestuintje en ik vind het mooi om te zien hoe de natuur altijd maar door gaat. Hoe uit die zwarte aarde ineens groenten komen.”

Wanneer heb je voor het laatst iets voor het eerst gedaan?
“Tijdens de afgelopen wintersport hebben we als gezin een huttentocht op ski’s door de Dolomieten gemaakt. Fantastisch. Een rugtas met drie paar schone sokken en een pyjama mee en samen op pad gaan en genieten. Heel bijzonder.”

Zou het meisje dat je was trots zijn op de vrouw die je bent geworden?
“Dat vind ik een lastige vraag. Het woord trots past niet zo bij me, voldoening wel. Mijn carrière komt niet voort uit een enorme vorm van bewijsdrang, dat heb ik nooit gehad. Ik geloof er ook niet in dat je je loopbaan tot in de details moet uitstippelen. Alles wat ik tot nu toe heb gedaan, leek me gewoon leuk. Ik heb mijn momenten gepakt en ik zou niets anders hebben gedaan.”

Dit is een premium artikel

Verder lezen?

Word member van RetailTrends

€ 10,- voor de eerste maand

Log in of word member van RetailTrends en krijg toegang tot alle premium content.

Lees ook

Alle artikelen

Meest gelezen


Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!