Advertorial: APL Logistics maakt de wereld kleiner en biedt houvast

Advertorial: APL Logistics maakt de wereld kleiner en biedt houvast

Online shopping heeft enorme impact op de internationale supply chain. Waar retailers vroeger op basis van ervaring bulkzendingen per seizoen bestelden waarmee ze de markt overspoelden, draait nu alles om lastminute-demand. Maatwerk dus, inspelen op wensen, als het even kan á la minute. Dat begint met smart IT en razend slimme logistiek. 

Supply Chain-dienstverlener APL Logistics uit Rotterdam maakt hierin voor steeds meer retailers het verschil. Het bedrijf verzorgt synchronisatie van supply chain door productstromen inzichtelijk te maken. Dat doet APL Logistics sinds kort ook voor HEMA en Hunkemöller. De behoefte aan transparantie binnen het totale proces van bestelling tot levering, maar ook snel kunnen schakelen op trends, ontwikkelingen en consumentensignalen spelen hierbij een rol. “Slim wereldwijd transport en grip op elk onderdeel binnen het logistieke proces van order tot levering, betekent voor retailers het verschil tussen winnen of verliezen”, zegt Carl Koene, Business Development Manager Retail & Fashion EMEA bij APL Logistics. “Alles draait om data.”

Ruim 80% van de business van APL Logistics in Europa is afkomstig uit retail. Daarmee kan het bedrijf gerust specialist in logistieke dienstverlening voor de retailbranche worden genoemd. Vreemd is het dan ook niet dat uitgerekend Carl Koene, die zo’n dertig jaar voor grote merken in retail werkte, vier jaar geleden de overstap naar APL Logistics maakte. Als geen ander kent hij het belang van maatwerk in de supply chain en transport, tijdige en vooral nauwkeurige levering. 

Hij begint bescheiden. “We zijn niet de enige logistieke dienstverlener, het échte verschil maken we met ons uitgebreide dienstenpakket. Belangrijk element daarin is dat APL Logistics samen met de klanten technische oplossingen heeft ontwikkeld waarmee supply chain voor hen wereldwijd inzichtelijk wordt gemaakt. We voegen transparantie toe in het totale proces: vanaf de eerste orderplaatsing bij de fabrikant -waar ter wereld ook-, tot en met levering aan de klant. APL Logistics maakt de wereld kleiner, zorgt voor een set-up!”

Van betrokkenheid bij de klant heeft APL Logistics bewust een businessmodel gemaakt. Flexibel inspelen op groeiambities van opdrachtgevers vormt daarin de trigger. Het vraagt vermogen om naar de klant te luisteren, hem te betrekken bij productinnovaties en -evolutie. “Om die reden beginnen we altijd met de vraag waar uitdaging ligt en kijken we wat APL Logistics daarin kan bieden.”

Orderverwerking moet tot in detail kloppen, leveringen mogen niet te vroeg en nooit te laat plaatsvinden. “Alles wordt door onze systemen op basis van realtime of in de buurt van realtime on demand gevolgd. Zo kom je als klant nooit voor verrassingen te staan. Van de erkenning van de order door de fabrikant, exact kloppende aantallen, slimme planning van vervoer -dankzij het Oracle Transportation Managementsoftware (OTM)- en levering op het juiste moment: iedere stap in het proces wordt door ons systeem automatisch gemeten en gevolgd”, zegt Koene. “Dit zorgt ervoor dat klanten hun goederen wanneer ze maar willen en op de manier die hen het best past kunnen volgen. Of dat nu online of via EDI-interfaces verloopt.” 

Doordat APL Logistics wereldwijd kantoren heeft en met vaste medewerkers op locatie werkt, wordt supply chain zowel smooth als lokaal gemaakt. Dat levert grip maar ook efficiëntie op, voor grote spelers én voor kleinere bedrijven. Retailers die aan de andere kant van de wereld een order plaatsen weten hoe lastig het is om goed in contact te blijven. De taal, cultuur, het tijdsverschil maar ook de afstand vormen barrières. Hoe fijn is het om terplekke een APL Logistics-vertegenwoordiger te hebben die bovenop de business zit? “Actueel is dat op dit moment een verschuiving van productie plaatsvindt. Waar eerder vooral in China geproduceerd werd, plaatsen bedrijven steeds vaker orders in nieuwe productielanden. In Bangladesh of Pakistan bijvoorbeeld. Dat betekent dat retailers opnieuw contacten moeten opbouwen, aan vertrouwen moeten werken. Vanuit de structuur van ons global network, beschikken we over lokale vaste teams in sourcing area’s voor retail all over the world. Met medewerkers die de taal spreken, contacten hebben en bovenop de business zitten. Het zijn collega’s waarop we kunnen bouwen, die jaren voor ons werken. Zij vormen de garantie op korte lijnen en snelle reactietijd.”

Belangrijke meerwaarde biedt APL Logistics met management by exception: geautomatiseerde alerts binnen het systeem van de inkomende logistieke goederenstroom. Analytics op basis van afwijkingen. “Elke processtap wordt door APL Logistics beheerd, binnen alle stappen geldt een bepaalde tolerantie waarbinnen gepresteerd moet worden”, legt Koene uit. “Hoe performen fabrikanten, hoe lang duurt handling in de havens, kan vracht slimmer verpakt of gecombineerd worden? Met online dashboards kunnen de klanten van APL Logistics die processen 24/7 monitoren. Alle transport draait alles om efficiency, hier telt de wet van de grote getallen. We hebben voor een van onze klanten onlangs berekend dat door slim te verpakken en te consolideren alleen al qua logistieke kosten een besparing van 30% te bereiken is.” 

Doordat elk onderdeel van het proces realtime te volgen is, alle data makkelijk uit het systeem zijn te halen, hebben klanten van APL Logistics altijd visibility, kan direct ingegrepen worden als het nodig is. Het is precies dát waar retail nu behoefte aan heeft. Koene: “Snel schakelen wordt steeds belangrijker, alles draait om optimale productbeschikbaarheid on- én offline. Verticale bedrijven bewijzen dat met hun businessmodellen. Deze zijn volledig gebaseerd op data. Artikelen die vandaag optimaal scoren kunnen razendsnel, soms nét even anders en dus weer nieuw, worden ingekocht, geproduceerd en geleverd worden.”

 

APL Logistics heeft in de Benelux als basis Rotterdam maar is in Europa eveneens vertegenwoordigd in Londen, Hamburg, Istanbul. Er is ook een kantoor in Dubai.  

Carl Koene
carl_koene@apllogistics.com

APL Logistics Europe B.V.
Wilhelminaplein 7
3072 DE Rotterdam