Advertorial: Tips van Tony’s Chocolonely: haal het maximale uit de feestdagen

Advertorial: Tips van Tony’s Chocolonely: haal het maximale uit de feestdagen

Hoewel de feestdagen nog ver weg lijken, begint het bij de consument toch alweer te kriebelen. De eerste pepernoten zijn gespot in de supermarkt, en hier en daar wordt er door de echte fans alweer stiekem een kersthitje geneuried. Als retailer is deze stilte voor de storm dan ook hét moment om je voor te bereiden op de drukste periode van het jaar. We spraken internationaal chocolademerk Tony’s Chocolonely over hoe zij zich in hun winkels voorbereiden op de aankomende drukte. Dit zijn hun tips: 

Minimaliseer de knelpunten
De feestdagen staan voor veel retailers gelijk aan drukte in de winkel, aan de kassa, en klanten die haast hebben. Een flexibel kassasysteem zoals Lightspeed Retail zorgt ervoor dat je niet heel je winkel om hoeft te gooien om toch iedereen zo snel mogelijk te kunnen helpen. Tony’s Chocolonely geeft het volgende voorbeeld:

“De feestdagen hier zijn ontzettend druk. De hele winkel staat vol, en we hebben maar twee kassa’s. Met het flexibele kassasysteem van Lightspeed kunnen we naast onze vaste kassa’s extra iPads inzetten in de winkel en vanaf de vloer iedereen zo goed en zo snel mogelijk helpen.”

Zorg er tijdens de feestdagen dus voor dat je flexibel bent en flexibel werkt. Als je klanten al op de vloer helpt, verminder je niet alleen de druk op de kassa, maar zorg je er ook voor dat mensen jouw winkel met een met een positief gevoel verlaten. Efficiëntie in drukke tijden wordt immers altijd gewaardeerd! 

Optimaliseer je voorraadbeheer
Weinig producten zijn zo tijdsgevoelig als eindejaarsproducten. Of het nu gaat om items met een Sinterklaas- of kerst thema, of om de extra voorraad die je aanschaft omdat je verwacht dat het een populair kado gaat worden: het zou zonde zijn als je er na de jaarwisseling nog mee zit. Een manier om dit te voorkomen is om je verkoopcijfers van vorig jaar te bekijken. Zo kun je de benodigde hoeveelheden beter inschatten.

Daarnaast is het prettig om de seizoensproducten die je aanschaft zo snel en efficiënt mogelijk in te kunnen voeren in je systeem: het is een tijdelijk product, daar wil je geen dagen aan kwijt zijn. Tony’s Chocolonely heeft - naast hun bekende estafetterepen die iedere paar maanden wisselen - voor iedere feestdag speciale producten die ingevoerd moeten worden. Hun advies? Kies een systeem dat voor je werkt:

“Met Sinterklaas hebben we de letter-repen, met Kerst hebben we de kerst-repen. Dit zijn allemaal nieuwe producten die het systeem in moeten. Lightspeed zorgt ervoor dat alles snel erin kan worden gezet, we snel kunnen schakelen en de producten direct in onze winkels kunnen verkopen.”

Lightspeed houdt rapporten bij van je verkopen in het verleden, en heeft daarnaast verschillende tools die het importeren van nieuwe producten een stuk makkelijker maken. Zo kun jij een optimale voorraad samenstellen voor de komende eindejaarsperiode. 

Maak het je medewerkers makkelijk
Misschien draaien je vaste medewerkers extra shifts, of schakel je externe krachten in om tijdens deze drukke dagen een handje te helpen. Hoe dan ook: je wilt dat ze zo veel mogelijk tijd kunnen besteden aan het optimaal helpen van je klanten, en zo min mogelijk tijd aan het onder controle krijgen van de processen in je winkel. Kies om die reden voor een kassasysteem wat snel en intuïtief opereert. Voor Tony’s Chocolonely gaf de gebruiksvriendelijkheid van het systeem de doorslag bij het kiezen voor Lightspeed Retail:

“We zochten een systeem dat goed aansloot bij de behoeften van onze winkel: het moest snel installeerbaar zijn, en we moesten er snel mee kunnen werken. Lightspeed kon ons hier meteen bij helpen. Het systeem is heel gebruiksvriendelijk, en de begeleiding is echt fantastisch.”

Een overzichtelijk en gebruiksvriendelijk kassasysteem bespaart tijd: zowel bij het inwerken van nieuwe (of tijdelijke) medewerkers als bij het dagelijks gebruik. 

Als je kassasysteem het hart van je onderneming is, zijn de feestdagen een marathon waarvoor je in topvorm moet zijn. Tony’s Chocolonely laat zien dat er veel voordeel valt te halen uit de keuze voor een snel, betrouwbaar kassasysteem. Bereid je voor deze feestdagen, leer meer over Lightspeed Retail.