Het juridische steekspel rond Hudson's Bay: vier vragen

Eind dit jaar uit Nederland vertrekken, zit er niet zomaar in voor Hudson's Bay. De rechter heeft daar in het geval van twee filialen een stokje voor gestoken. Vier vragen over het juridische steekspel rond Hudson's Bay.

Eind dit jaar uit Nederland vertrekken zit er niet zomaar in voor Hudson's Bay. De rechter heeft daar in het geval van twee filialen een stokje voor gestoken. Vier vragen over het juridische steekspel rond Hudson's Bay.

1. Hoe begon het ook alweer met Hudson's Bay in Nederland?

Oudejaarsdag 2015 wordt V&D failliet verklaard, enkele maanden later sluiten de warenhuizen definitief de deuren. Het Canadese Hudson's Bay zegt wel trek in de winkelpanden te hebben. In mei 2016 maakt het bedrijf bekend dat het in Nederland twintig winkels wil openen. 5 september 2017 opent Hudson's Bay zijn eerste warenhuis in Nederland: aan het Rokin in Amsterdam. Er zullen er nog veertien volgen. Ook komen er twee vestigingen van de outletformule Saks Off 5th, maar die winkels in Amsterdam en Rotterdam redden het niet en sluiten juni 2019 de deuren.

Met de vijftien warenhuizen van Hudson's Bay gaat het ook niet goed. Vanaf het begin kampen ze met tegenvallende verkoopcijfers. In september 2019 maakt het bedrijf bekend dat de winkels aan het einde van het jaar dichtgaan. De ongeveer 1400 medewerkers verliezen hun baan. Er wordt voor hen een sociaal plan opgesteld. De uitverkoop is inmiddels begonnen.

2. Wat vinden de verhuurders ervan?   

De verhuurders dachten de komende jaren gebakken te zitten, maar ze moeten in de krant lezen dat Hudson's Bay zich terugtrekt. Ze zijn zelf niet op de hoogte gebracht. Met Hudson's Bay waren langdurige contracten afgesloten, tot wel twintig jaar. Bovendien hebben verhuurders de panden voor miljoenen verbouwd. Twee verhuurders laten het er niet bij zitten en stappen naar de rechter.

De ene partij is Kroonenberg, eigenaar van twee panden in Amsterdam (Kalverpassage - waarin Saks Off 5th zat en nu een outlet van Hudson's Bay - en Breda). De andere partij is CBRE (eigenaar van twee panden in Den Haag en Maastricht). Ze eisen dat Hudson's Bay de panden blijft gebruiken. In het geval van Amsterdam tot en met 31 augustus 2022, in Breda tot en met 31 augustus 2021, in Den Haag tot en met 31 maart 2022 en Maastricht tot en met 31 juli 2022.  

3. Wat is het oordeel van de rechter?

CBRE is vorige week door de rechtbank in Den Haag in het ongelijk gesteld in het geval van de winkels in Den Haag en Maastricht. Voor de rechtbank speelt mee dat de Canadese moedermaatschappij Hudson's Bay Company heeft gegarandeerd dat ze de eerste tien jaar de huur doorbetaalt, ook als de winkels eerder sluiten. Volgens de rechtbank betekent dit dat CBRE geen financieel nadeel zal lijden. 

Kroonenberg is begin november door de rechtbank in Amsterdam wel in het gelijk gesteld in het geval van de winkels in Amsterdam en Breda. Het hof kwam vorige week in het hoger beroep dat door Hudson's Bay was ingesteld tot dezelfde conclusie. Volgens het hof hebben niet alleen de verhuurder, maar ook andere winkeliers rond de panden in de Amsterdamse Kalverpassage en De Barones in Breda er groot belang bij dat de winkels openblijven. Het hof rekent het Hudson's Bay ook aan dat het geen overleg heeft gevoerd met Kroonenberg, maar dat de verhuurder het besluit om de winkels te sluiten uit de krant moest vernemen. 

Het hof oordeelt dat de winkel in Amsterdam tot en met 31 augustus 2022 moet openblijven en die in Breda tot en met 31 augustus 2021. Doet Hudson's Bay dat niet, dan bedraagt de dwangsom honderdduizend euro per dag. Ook moet het warenhuis de sluitingsaankondigingen verwijderen en rectificaties plaatsen in vier kranten (het Parool, de Volkskrant, de Telegraaf en het Algemeen Dagblad). Op dat laatste staat een dwangsom van vijftigduizend euro per dag.

4. Hoe nu verder?

De directie van Hudson's Bay Nederland vroeg vorige week donderdag in reactie op de gerechtelijke uitspraak uitstel van betaling aan. Dat was nog voordat de uitspraak online was gekomen. "Als gevolg van de hier uit voortvloeiende dwangsommen kan Hudson's Bay de crediteuren niet langer gelijkelijk behandelen", stelde het bedrijf in een persbericht.

De directie zei er in overleg met de bewindvoerder naar te streven om de winkels, zoals eerder aangekondigd, tot het einde van het jaar open te houden. Het sociaal plan voor de ongeveer 1400 medewerkers blijft onverminderd van kracht, meldde het bedrijf. Vakbond CNV bevestigde dat. Het geld daarvoor is weggezet in een stichting en wordt gegarandeerd door de aandeelhouders, zei een vakbondsbestuurder.

Diverse verhuurders van Hudson's Bay-winkels, waaronder Kroonenberg, melden aan het FD dat ze zich voorbereiden op een juridische strijd in Canada. Zo willen ze afdwingen dat de warenhuisketen zich aan de huurgaranties houdt die het Canadese moederbedrijf heeft afgegeven, goed voor zo'n vierhonderd miljoen euro. Bovenop de driehonderd miljoen euro die Hudson's Bay investeerde in de Nederlandse winkels betekent dat een duur avontuur voor de Canadese warenhuisketen.

Dit is een premium artikel

Verder lezen?

Word member van RetailTrends

€28,75 Per maand

Log in of word member van RetailTrends en krijg toegang tot alle premium content.

Meest gelezen