Winnaar/verliezer van de week: Beter Bed en ontslagen topman GrandVision

Retail kent succesverhalen en mislukkingen, iedere dag weer. RetailTrends licht iedere vrijdag een winnaar en een verliezer uit, gebaseerd op het nieuws van de afgelopen week. Deze keer: Beter Bed dat eindelijk is verlost van Matratzen Concord en de oud-topman van Pearle en Eyewish die naast een torenhoge ontslagvergoeding grijpt. 

Winnaar: Beter Bed
Wat zal topman John Kruijssen deze week heerlijk hebben geslapen: de verkoop van zorgenkindje Matratzen Concord door Beter Bed werd maandag eindelijk afgerond. Beter Bed houdt vijf miljoen euro over aan de Duitse matrassenboer, die de financiële positie van zijn moederbedrijf jarenlang verzwakte. De heisa begon met een gifschandaal eind 2017. Door een productiefout bevatten de schuimmatrassen van Matratzen Concord te veel van de giftige stof...

Retail kent succesverhalen en mislukkingen, iedere dag weer. RetailTrends licht iedere vrijdag een winnaar en een verliezer uit, gebaseerd op het nieuws van de afgelopen week. Deze keer: Beter Bed dat eindelijk is verlost van Matratzen Concord en de oud-topman van Pearle en Eyewish die naast een torenhoge ontslagvergoeding grijpt. 

Winnaar: Beter Bed
Wat zal topman John Kruijssen deze week heerlijk hebben geslapen: de verkoop van zorgenkindje Matratzen Concord door Beter Bed werd maandag eindelijk afgerond. Beter Bed houdt vijf miljoen euro over aan de Duitse matrassenboer, die de financiële positie van zijn moederbedrijf jarenlang verzwakte. De heisa begon met een gifschandaal eind 2017. Door een productiefout bevatten de schuimmatrassen van Matratzen Concord te veel van de giftige stof dichloorbenzeen. Consumenten bleken geen gevaar te lopen, maar lieten de matrassen massaal links liggen. Het jaar erna werden 176 vestigingen gesloten en mochten 64 werknemers hun biezen pakken. De hoognodige herstructurering van zijn Duitse dochter kostte Beter Bed acht miljoen euro, en het verlies van 22,7 miljoen in de eerste helft van dit jaar was grotendeels afkomstig van Matratzen Concord. Gelukkig voor Beter Bed zag investeringspartij Magical Honour Limited wel brood in de matrassenboer. Nu de verkoop rond is, kan de Nederlandse beddenverkoper naar eigen zeggen eindelijk ‘herstellen’.

Verliezer: Ontslagen topman Pearle/Eyewish 
Wie door de media de nickname ‘beschonken brillenman’ krijgt toegewezen, kan nooit meer als winnaar uit de bus komen. Dat Leo van Welij ook nog eens naast een ontslagvergoeding van 1,8 miljoen euro grijpt, maakt de week voor de oud-topman van GrandVision Benelux nog een stuk zuurder. De voormalig managing director werd begin dit jaar ontslagen nadat het brillenbedrijf interne klachten ontving over agressief gedrag, vriendjespolitiek en het creëren van een angstcultuur. Maar veruit de meeste klachten gingen over het alcoholmisbruik van Van Welij, die meermaals onder invloed op kantoor zou zijn verschenen. Tijdens een meeting van het middenmanagement zou de topman zelfs dronken van zijn stoel zijn gevallen. Vorig jaar werd hij wegens de klachten op non-actief gesteld, waarna hij zich ziek meldde en GrandVision de samenwerking definitief wilde beëindigen. Van Welij was het daar niet mee eens, de klachten kwamen volgens hem voort uit jaloezie en boss bashing. Daarnaast zou de brillenman helemaal niet zo beschonken zijn geweest; medicijnen tegen allergie kregen de schuld van zijn vreemde gedrag. De ontslagen topman, die zo’n 28.500 euro per maand verdiende, eiste een vergoeding van bijna twee miljoen. Die kreeg hij niet, waarna hij in hoger beroep ging. Geen feestelijk begin van de decembermaand voor Van Welij: woensdag trok hij opnieuw aan het kortste eind.  
 

 

Dit is een premium artikel

Verder lezen?

Word member van RetailTrends

€28,75 Per maand

Log in of word member van RetailTrends en krijg toegang tot alle premium content.

Meest gelezen


Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!