Appdate: boodschappen doen op basis van DNA

Appdate: boodschappen doen op basis van DNA

Met de groei van m-commerce schieten ook apps als paddenstoelen uit de grond. Retailers houden het vaak niet bij één mobiele applicatie, terwijl niet-retailers toepassingen introduceren die niet zouden misstaan bij grote winkelketens. RetailTrends geeft wekelijks een overzicht van drie apps die meer dan de moeite waard zijn. Deze week apps van DnaNudge, Boerschappen en Shelvin.

DnaNudge
Twee warenhuizen - Waitrose en John Lewis - in Londen draaien een test met DnaNudge voor het shoppen op basis van je DNA-voorkeuren en je leefstijl. Door met een wattenstaafje wat wangslijm af te nemen en dat te analyseren kan DnaNudge een gepersonaliseerd rapport genereren met daarin de voedingsstoffen die je nodig hebt. Eenmaal getest kun je met de app de barcodes scannen van meer dan 500 duizend producten om te checken of het product past bij jouw profiel. Als het product matcht met jouw profiel, wordt de app groen, zo niet dan kleurt de app rood. De app biedt bovendien gezondere alternatieve producten aan binnen dezelfde categorie. De achterliggende gedachte van de technologie is dat de DNA-test in combinatie met de app ervoor...

Met de groei van m-commerce schieten ook apps als paddenstoelen uit de grond. Retailers houden het vaak niet bij één mobiele applicatie, terwijl niet-retailers toepassingen introduceren die niet zouden misstaan bij grote winkelketens. RetailTrends geeft wekelijks een overzicht van drie apps die meer dan de moeite waard zijn. Deze week apps van DnaNudge, Boerschappen en Shelvin.

DnaNudge
Twee warenhuizen - Waitrose en John Lewis - in Londen draaien een test met DnaNudge voor het shoppen op basis van je DNA-voorkeuren en je leefstijl. Door met een wattenstaafje wat wangslijm af te nemen en dat te analyseren kan DnaNudge een gepersonaliseerd rapport genereren met daarin de voedingsstoffen die je nodig hebt. Eenmaal getest kun je met de app de barcodes scannen van meer dan 500 duizend producten om te checken of het product past bij jouw profiel. Als het product matcht met jouw profiel, wordt de app groen, zo niet dan kleurt de app rood. De app biedt bovendien gezondere alternatieve producten aan binnen dezelfde categorie. De achterliggende gedachte van de technologie is dat de DNA-test in combinatie met de app ervoor kan zorgen dat klanten uiteindelijk gezondere keuzes maken. 

Boerschappen
Boerschappen lanceert volgend jaar een app, waarbij gebruikers hun maaltijdbox kunnen aanvullen met extra producten. Deze producten zijn afkomstig uit de boerderijwinkel van de Brabantse maaltijdboxverkoper. Bij de boxen van Boerschappen worden recepten ter inspiratie geleverd. Met de app hoeven klanten de ontbrekende ingrediënten niet meer zelf te halen, maar kunnen deze direct bestellen. "Het gaat dan bijvoorbeeld om kokosmelk om een curry mee te maken", vertelt medeoprichter Stijn Markusse. Boerschappen kan die producten niet standaard in de box stoppen, omdat ze niet van de lokale boer afkomen en dat juist is waar het concept om draait. "Wel kiezen we als het gaat om de aanvullende producten altijd voor biologisch of voor producten die helemaal clean zijn.” Ook kan de gebruiker straks met de app zien van welke boer de producten afkomstig zijn en waar zijn geld naartoe gaat; Het grootste bedrag is voor de boer.

Shelvin
Startup Shelvin bedacht een app die de verspreiding van nieuwe producten bij franchisewinkels helpt te bevorderen. Normaal gesproken duurt het een paar maanden voordat een nieuw product daadwerkelijk in de schappen van een franchiser ligt. Shelvin zegt die wachttijd te verminderen naar ongeveer twee weken. “We hebben een app ontwikkeld die maandagochtend een lijst met nieuwe producten naar de winkels stuurt. Die lijst blijft twee weken online, tot de zondag van de tweede week”, vertelt Christophe Mangez, medeoprichter van Shelvin, aan Gondola.

Door de barcode van het product te scannen, kunnen retailers het product aan hun assortiment toevoegen. Op het moment dat zij het product binnen twee weken in hun schappen leggen en een foto ervan indienen bij de app, ontvangen zij het bedrag dat bij het product staat weergegeven. Zo wordt de franchiser beloond voor de snelheid waarmee hij een product aan zijn assortiment toevoegt. De app is beschikbaar in België, waar Shelvin exclusief met Carrefour Market samenwerkt. En dat is bewust, stelt Mangez. “We willen eerst van start gaan op een plek, het goed doen en vervolgens uitbreiden.” Vanaf januari is de app ook beschikbaar bij Carrefour Express. Daarnaast zegt het bedrijf volop bezig te zijn met andere samenwerkingen die binnenkort van start gaan.

Dit is een premium artikel

Verder lezen?

Sluit je net als 2.500 bedrijven aan bij de RetailTrends-community

Slechts €10 voor de eerste maand

Word member van RetailTrends en krijg;
✅ toegang tot alle premium content;

✅ het RetailTrends-magazine (print + online);

✅ net als 40.000 nieuwsbriefabonnees dagelijks het laatste nieuws in je mailbox;

✅ gratis vacactureplaatsingen op RetailTrends Jobs;

✅ korting op RetailTrends-events.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!