Winnaar/verliezer: Ahold Delhaize en Maxi Toys

Retail kent succesverhalen en mislukkingen, iedere dag weer. RetailTrends licht elke vrijdag een winnaar en een verliezer uit, gebaseerd op het nieuws van de afgelopen week. Deze keer: de spetterende resultaten van Ahold Delhaize en de wankele toekomst van Maxi Toys.

Winnaar: Ahold Delhaize
Hamsteren! Wanneer deze leus ooit weer door Albert Heijn zal worden gebruikt, is de grote vraag. Maar het hamstergedrag tijdens de coronacrisis legde de supermarktketen en moederconcern Ahold Delhaize in elk geval geen windeieren. De nettowinst van het concern steeg naar 645 miljoen euro, een stijging van ruim 48 procent. De omzet steeg met veertien procent naar ruim achttien miljard euro. De verkopen online stegen met bijna 38 procent naar 1,3 miljard euro. Bij webwinkel bol.com ging het om een groei van 39,5...

Retail kent succesverhalen en mislukkingen, iedere dag weer. RetailTrends licht elke vrijdag een winnaar en een verliezer uit, gebaseerd op het nieuws van de afgelopen week. Deze keer: de spetterende resultaten van Ahold Delhaize en de wankele toekomst van Maxi Toys.

Winnaar: Ahold Delhaize
Hamsteren! Wanneer deze leus ooit weer door Albert Heijn zal worden gebruikt, is de grote vraag. Maar het hamstergedrag tijdens de coronacrisis legde de supermarktketen en moederconcern Ahold Delhaize in elk geval geen windeieren. De nettowinst van het concern steeg naar 645 miljoen euro, een stijging van ruim 48 procent. De omzet steeg met veertien procent naar ruim achttien miljard euro. De verkopen online stegen met bijna 38 procent naar 1,3 miljard euro. Bij webwinkel bol.com ging het om een groei van 39,5 procent. Ronduit klinkende cijfers, al haastte topman Frans Muller zich te zeggen dat de vlag bij Ahold niet uitgaat. Daarvoor is de aanleiding te treurig. Voor vakbond FNV zijn de spetterende resultaten aanleiding om er bij de cao-onderhandelingen een schepje bovenop te doen: graag vijf procent erbij voor het supermarktpersoneel.

Verliezer: Maxi Toys
De coronacrisis doet Maxi Toys mogelijk de das om. De Belgische speelgoedketen heeft uitstel van betaling aangevraagd. De ongeveer zeventig winkels van Maxi Toys in België zijn door de crisis al zeven weken dicht, waardoor de omzet met dertig miljoen euro daalde. Oftewel 93 procent minder dan een jaar geleden. In september vorig jaar was de keten teruggekocht door Mirage Retail Group, de nieuwe naam voor Blokker Holding. Het concern had negen maanden eerder juist na dertig jaar afstand gedaan van de keten, maar onder de Portugese investeerder Green Swan ging het alleen maar bergafwaarts. "Ik hoop dat we door deze procedures nieuwe investeerders vinden die ons in staat stellen het merk Maxi Toys toekomst te geven", zegt ceo Alain Hellebaut.

 

 

 

Dit is een premium artikel

Verder lezen?

Word member van RetailTrends

€28,75 Per maand

Log in of word member van RetailTrends en krijg toegang tot alle premium content.

Lees ook

Alle artikelen

Meest gelezen


Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!